Linkovi

Džejms Bejker: Porast autoritarizma ugrožava demokratiju


Bivši američki državni sekretar Džejms Bejker u razgovoru za Glas Amerike
Bivši američki državni sekretar Džejms Bejker u razgovoru za Glas Amerike

U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida bivši državni sekretar SAD Džejms Bejker kaže da porast autoritarizma u svetu predstavlja najveću pretnju demokratiiji danas.

Pad Berlinskog zida označio je početak epohalne promene u svetu, kaže Bejker:

“40 godina Hladnog rata je okončano, a pad zida je bio simbol početka tog kraja”.

Neki misle da je pad zida bio “istorijska slučajnost”. Bejker se slaže da je to bilo iznenađenje:

"Mogu da vam kažem da niko od nas u to vreme nije očekivao kolaps Sovjetskog Saveza…. Pad zida se nije očekivao u trenutku kada se desio”.

"Pad zida se nije očekivao u trenutku kada se desio"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Bejker ističe da je Glas Amerike igrao važnu ulogu u jačanju podrške javnosti za demokratiju:

“Znali smo da su se demonstracije za slobodu dešavale širom zemalja Varšavskog pakta, a velikim delom, mogao bih da dodam, i zbog akcija i nastojanja Glasa Amerike i činjenice da smo prenosili svoju poruku unutar tih zemalja“.

Međutim, poslednjih 30 godina se nije odvijalo onako kako su se sekretar Bejker i ključni akteri u to vreme – tadašnji predsednik Džordž Herbert Voker Buš, sovjetski lider Mihail Gorbačov i nemački lider Helmut Kol između ostalih - možda nadali.

Prema Bejkeru post-hladnoratovski demokratski poredak je u opasnosti:

“Jedna od pretnji demokratiji je porast autoritarizma… koji se svakako dešava u Rusiji. Taj sistem ne funkcioniše”.

Bejker smatra da je jedini način da se suočimo sa ovim izazovom i urušavanjem demokratije, kojem smo danas svedoci, poput situacije u Poljskoj i Mađarskoj, da činimo ono što smo uspešno radili tokom Hladnog rata:

"A to je da budemo odlučni u podršci slobodi, demokratiji i slobodnim tržištima. Tako smo odneli pobedu u Hladnom ratu”.

Bejker dodaje da je Zapad možda mogao da učini više da navede Ruse da private slobodno tržište i demokratiju i da bi u tom slučaju možda danas bili u drugačijem položaju:

“Postoji snažna težnja za slobodom među narodima širom sveta. I kada autoritarne ličnosti dođu na vlast i pokušaju da uguše slobodu ili eliminišu tu slobodu, biće otpora”.

Bivši američki državnji sekretar kaže da moramo da budemo čvrsti u rešenosti da naši principi i vrednosti budu principi i vrednosti koje slobodni narodi širom sveta nastoje da održe i prihvate:

“Sada smo po meni u novom Hladnom ratu, koji je gotovo isto toliko hladan kao i prethodni”.

Prema Bejkeru, jedini način da se odnese pobeda jeste onaj isti na koji smo pobedu odneli i prvi put.

XS
SM
MD
LG