Linkovi

Stoltenberg: Očekujem odgovorno ponašanje NATO-a i Rusije


Učesnici vježbe "Spoj trozupca" u Norveškoj
Učesnici vježbe "Spoj trozupca" u Norveškoj

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da je da je uvjeren da će se Alijansa i Rusija ponašati odgovorno, dok izvode odvojene vježbe u istom području blizu obale Norveške. Stoltenber je u utorak prisustvovao vojnim manevrima NATO-a, najvećim od kraja Hladnog rata.

Vojne vježbe NATO-a, poznate kao Spoj trozupca, izvode se u djelovima Norveške, u Atlantskom okeanu i Baltičkom moru. U vazdušnim, pomorskim i kopnenim manevrima, učestvuje 40 hiljada vojnika iz više od 30 država, a izvode se blizu Rusije koja je prošlog mjeseca i sama održala velike vojne vježbe.

Moskva je informisana o vježbama Alijanse i čak pozvana da ih prati, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Poručio je da je cilj ratnih igara u njegovoj rodnoj Norveškoj “sprečavanje, a ne provociranje” i ocijenio da su vježbe neophodne.

"Ne želimo novi Hladni rat i novu trku u naoružanju, zbog čega treba da radimo na boljim odnosima sa Rusijom. Čak i bez toga, suočeni smo sa teškim odnosima sa Rusijom, što znači da nam je potrebno veće vojno prisustvo i više vježbi. Zbog velikin tenzija, moramo da spriječimo incidente, nesreće, nesporazume i pogrešne procjene. A ako do njih dođe, moramo da osiguramo da ne izmaknu kontroli”.

Rusija je upozorila da bi mogla da bude primorana da odgovori na povećanu vojnu aktivnost NATO-a. Najavila je da njena mornarica planira da od prvog do trećeg novembra, testira rakete u međunarodnim vodama, blizu područja gdje se izvode vježbe NATO-a.

XS
SM
MD
LG