Linkovi

EU spremna za najgori scenario - Bregzit bez sporazuma


Zastave Evropske unije i Britanije na protestu u Londonu
Zastave Evropske unije i Britanije na protestu u Londonu

Evropska komisija je u srijedu odobrila korištenje sredstava iz fondova solidarnosti i saniranja prirodnih katastrofa da bi se ublažile posljedice mogućeg odlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez postignutog sporazuma o tome. Iako u Briselu sa pažnjom isčekuju razriješenje aktuelne drame izmedju britanske vlade i parlamenta o tome, potez Komisije jasno ukazuje da se na strani Unije sve manje nade polaže u kontrolisan završetak Bregzita.

Kada je riječ o odnosima Evropske unije prema Bregzitu, politički analitičari u sjedištu evropskih institucija se slažu u jednom: Britanci su u pregovorima sa Unijom pogrešno igrali vjerujući da će Brisel sve da učini kako bi izbjegao Bregzit bez sporazuma.

Istina je da bi Brisel žrtvovao i sam sporazum po cijenu očuvanja jedinstvenog tržišta. Iako ponavljaju kako se nadaju da će Velika Britanija isplivati iz sve dublje i komplikovanije političke krize izazvane Bregzitom, te da će razvod da prati i svima zadovoljavajući sporazum, u Briselu su u srijedu kompletirali pripremu ekonomije za najgori scenario.

Evropska komisija u punom sastavu je angažovala dva evropska fonda, Fond slidarnosti i Globalizacijski fond, kako bi sredstvima iz tih izvora pomogla male i srednje kompanije, ali i radnike i državne servise koji budu osjetili najjače posljedice eventualnog odlaska Britanije bez sporazuma sa Unijom.

"Evropski Fond solidarnosti i Globalizacijski fond su na raspolaganju kompanijama, radnicima i državama članicama koje budu najviše pogodjene. Ukoliko evropski gradjani imaju bilo kakva pitanja kako da se pripreme za scenarij bez dogovora, mogu da zovu naše kontakt centre, besplatno, na svim evropskim jezicima, u svim evropskim državama", saopštila je portparolka Evropske komisije, Mina Andrejeva.

Otvorene su i linije pomoći nacionalnim službama, a posebna pažnju su obratili u Komisiji na posljedice scenarija bez sporazuma po evropsku poljoprivredu kojoj obećavaju "sve instrumente podrške" kako bi što lakše podnijela britanski odlazak bez sporazuma.

Inače, u srijedu je iz kabineta predsjednik Komisije potvrdjeno kako još uvijek nema konkretnih prijedloga britanske stane kako Sporazum o odlasku učiniti prihvatljivim i Londonu i Briselu, tačnije, kako naći alterantivu evropskom planu izbegavanja čvrste granice izmedju dvije Irske, što je i najkrupnije pitanje na kojem se razmimoilaze Unija i vlada Borisa Džonsona.

" Moguće da smo trenutno svjedoci političkih zaokreta i promjena u Londonu ali naša pozicija je čvrsta - želimo da konstruktivno saradjujemo sa britanskim premijerom Džonsonom i očekujemo bilo kakav konkretan prijedlog sa te strane koji bi bio u skladu sa Sporazumom o odlasku Velike Britanije iz Evropske unije", istakla je Andrejeva.

Kratko vrijeme i politička situacija u Velikoj Britaniji su povećali rizik odlaska te zemlje iz Unije 31. oktobra bez sporazuma, saopšteno je u pojašnjenju donijetih mjera.

XS
SM
MD
LG