Linkovi

Šefica EIB: Nezaposlenost i dalje na visokom nivou


Nezaposleni čovek čeka na šalteru lokalne službe za zapošljavanje.
Nezaposleni čovek čeka na šalteru lokalne službe za zapošljavanje.

Šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da se ove godine u regionu očekuje rast bruto društvenog proizvoda (BDP) za 3,9 odsto, a da je nezaposlenost smanjena za četiri odsto, na 16,7 odsto.

“Nezaposlenost je još na visokom nivou, posebno među mladima, koji zbog toga često odlaze iz zemalja u region”, navela je Negre, učestvujući u radu konferencije o Zapadnom Balkanu, koja je u sredu održana u Beogradu.

Pred regionom su brojna ulaganja, kazala je ona i dodala da dosadašnje investicije nisu dostigle nivo pre krize i nisu bile dovoljne za povećanje prihoda građana.

Do sada, rekla je ona, Evropska investiciona banka je u poslednjih deset godina investirala projekte u vrednosti od osam milijardi evra.

Negre je ukazala na važnost povezivanja zemalja Zapadnog Balkana, poboljšanje saobraćajne i druge infrastrukture kako bi se smanjili troškovi transporta robe. Ideja povezivanja, po njenim rečima, neophodni je deo evropskih integracija regiona, a ne zamena za taj proces.

VIDEO: Šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, Dubravka Negre, govori za Glas Amerike o problemu odliva radne snage i kako ga zauzdati.

Šefica kancelarije Evropske investicioone banke o odlivu radne snage
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Šefica EIB za Zapadni Balkan rekla je da će se ulaganja nastaviti u one segmente društva gde je uočena potreba za napretkom, poput zdravstva i obrazovanja, što će se odraziti na bolji standard građana.

Region zaostaje za EU u oblasti inovacija, uprkos određenim pomacima, i to je još jedan segment u koji će EIB ulagati, navela je ona.

XS
SM
MD
LG