Linkovi

EBRD planira dodatna ulaganja u Srbiju, politička stabilnost regiona i dalje problem


Evropska banka za obnovu i razvoj ulaže godišnje 300 miliona evra u Srbiju, a želimo da to povećamo na 400 i da se čak približimo cifri od 500 miliona evra i to u infrastrukturu, kao i projekte železnica, puteva i voda, rekao je Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Srbiju, Danijel Berg.

"Ono što je još važnije, planiramo ulaganje u privatni sektor, prošle godine naša najveća investicija je bila 100 miliona evra koje smo uložili u privatnu maloprodajnu trgovinu,a ove godine očekujemo velike investicije u privatnu infrastrukturu," naveo je Berg na panelu Bečkog ekonomskog foruma (BEF).

Zajedničke karakteristike svih zemalja Zapadnog Balkana su visoki deficiti, nezaposlenost, naročito mladih, i veoma nizak nivo investicija koje treba da obezbede osnov za rast i razvoj, izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović na istom skupu. Naročito zabrinjava rast tenzija i političke nestabilnosti unutar regiona, rekao je Vlahović.

Član Borda BEF-a Viktor Jackovič je izjavio da je potreban fokus da se smanje tenzije u regionu i uspostavi politička stabilnost. Jackovič je ocenio da je Srbija uspostavila unutrašnju stabilnost zahvaljujući premijeru Aleksandru Vučiću, pošto je postigao značajan iskorak u smeru saradnje, tolerancije i budućnosti, razgovorima sa svima u regionu.

Član Borda BEF-a advokat Gabrijel Lanski je rekao da je EU imala arogantan stav i vodila prepotentnu politiku prema Zapadnom Balkanu. Lanski je podsetio Junkerovu izjavu da neće biti novih članica EU pre 2019. godine. Prema njegovim rečima, Srbija je ostvarila sjajne rezultate u strateškoj saradnji sa Kinom, što je izazov za EU.

On je podsetio je da je Srbija sa kineskog skupa donela puno infrastrukturnih projekata i projekata iz drugih oblasti i dodao da može zamisliti mnogo preduzeća u Evropi kojima bi Srbija mogla koristiti kao "vrata za Kinu".

Zamenik generalnog sekretara Regionalnog saveta za saradnju Gazmend Turdiu je rekao da je Junkerova Deklaracija bila razočaravajuća, ali da hladne glave treba sagledati da nijedan kandidat sa Zapadnog Balkana do 2019. neće biti spreman za članstvo u EU.

Ali, naveo je on, treba sagledati resurse EU za pristupanje tih zemalja, koji sada iz pretpristupnog fonda IPA 2 iznose 11,5 milijardi evra. Verujemo da EU podstiče pristupanje, uprkos unutrašnjim problemima, izjavio je Turdiu.

Šef Kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre je rekla da EIB nije arogantna, već pokušava da pomogne i da je u region kroz podršku projektima infrastrukture i ekonomije plasirala 3,5 milijardi evra od 2008. godine. Imamo nameru da u iduće dve godine plasiramo dodatne dve milijarde evra kroz projekte energetike, saobraćaja, privrede i ekologije, rekla je Negre.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da srpske kompanije imaju interes da se povezuju u regionu. On je najavio da će šest komora iz regiona uskoro osnovati zajedničko pravno lice, čiji će jedini zadatak biti regionalno povezivanje kompanija.

Bečki ekonomski forum je privatno organizovana, ekonomski orjentisana nevladina organizacija sa sedištem u Beču. Osnovana je 2004. i na beogradskom sastanku okuplja ugledne ličnosti institucija, organizacija i kompanija iz Evrope i sveta, na temu ekonomske saradnje regiona u okviru evropskih integracija.

XS
SM
MD
LG