Linkovi

Švedska premijerka podnela ostavku nekoliko sati pošto je izabrana


Liderka Socijaldemokrata Magdalena Anderšon na konferenciji za novinare nakon što je izabrana za novu premijerku Švedske, 24. novembra 2021.
Liderka Socijaldemokrata Magdalena Anderšon na konferenciji za novinare nakon što je izabrana za novu premijerku Švedske, 24. novembra 2021.

Nekoliko sati pošto je izabrana za prvu premijerku u istoriji Švedske, Magdalena Anderšon podnela je ostavku pošto njen predlog budžeta nije podržan u parlamentu, a njen koalicioni partner, Zelena stranka, napustila manjinsku vladu.

Vladin predlog budžeta odbačen je u prilog drugog predloga, koji je iznela opozicija, u kojoj su i desničarski populisti Švedske demokrate. Treća najveća partija Švedske ima korene u neonacističkom pokretu. Opozicioni predlog budžeta podržan je sa 154 naspram 143 glasova.

”Za mene je to pitanje poštovanja, ali takođe ne želim da predvodim vladu gde će možda biti osnova da se dovodi u pitanje njen legitimitet", izjavila je Anderšon na konferenciji za novinare.

Magdalena Anderšon, koja je bila ministarka finansija pre nego što je, na kratko, postala premijerka, obavestila je predsednika skupštine Andreasa Norlena da je i dalje zainteresovana da prevodi vladu koju bi činile samo socijaldemokrate.

Norlen, predsedavajući švedskog parlamenta, rekao je da će kontaktirati lidere osam švedskih stranaka da bi "razgovarao o situaciji", a dalje korake će saopštiti u četvrtak.

Anderšon, liderka Socijaldemokratske partije, zaključila je da je najbolje da podnese ostavku sa položaja premijerke, sedam sati pošto je ušla u istoriju kao prva žena na čelu zemlje.

Anderšon je bila izabrana da zameni Stefana Lofvena na mestu stranačkog lidera i premijera - položajima na koje je podneo ostavku u avgustu.

Izbor Magdalene Anderšon je bio važan trenutak za Švedsku, koja je decenijama smatrana jednom od najprogresivnijih zemalja Evrope kada je reč o rodnim odnosima, ali nikada nije imala ženu na samom vrhu države.

Vlada Stefana Lofvena sebe opisuje kao feminističku, a jednakost žena i muškaraca je u središtu njenog rada na nacionalnim i međunarodnom planu.

Obraćajući se parlamentu Amineh Kakabaveh, nezavisna poslanica koja podržava Anderšon, primetila je da Švedska trenutno slavi 100 godina od odluke da uvede univerzalna i jednaka prava glasa.

"Ako se ženama samo dozvoljava da glasaju ali nikada nisu izabrane na najviši položaj, demokratija nije kompletna", kaže Kakabaveh, koja je iranskog, kurdskog porekla.

"Ima nečeg simboličnog u ovoj odluci", dodala je. "Suština feminizma je oduvek u tome da su devojčice i žene kompletne osobe koje treba da imaju iste mogućnosti kao muškarci i dečaci."

"Veoma me je dotaklo to što je rekla - precizno je izrazila ono što ja mislim", izjavila je Anderšon posle svog imenovanja u parlamentu, gde je dobila ovacije i buket crvenih ruža.

"Izabrana sam za prvu premijerku Švedske i znam šta to znači za devojčice u našoj zemlji", poručila je ranije Anderšon.

U parlamentu sa 349 mesta, 117 poslanika je glasalo za Anderšon, 174 je bilo protiv dok je 57 bilo uzdržano a jedan poslanik odsutan.

Prema švedskom Ustavu, premijeri mogu da se izaberu i upravljaju sve dok parlamentarna većina - najmanje 175 poslanika - nije protiv njih.

Lovfen će ostati na čelu švedske vlade do formiranja nove vlade, što se očekuje u petak. Anderšon će verovatno formirati manjinsku vladu koju će činiti njene socijaldemokrate i Zelena stranka.

54-godišnja Anderšon pokušala je da dobije podršku dve manje partije koje su podržavale Lofvenovu prethodnu majinsku vladu levog centra - Levičarsku stranku i Partiju centra. Obe stranke su se uzdržale od glasanja protiv Anderšon. Posle višednevnih pregovora, nova premijerka i Levičarka stranka postigle su dogovor o podršci, koji je bio fokusiran na penzije, i podrazumeva dotacije u iznosu do 1.000 kruna ili 111 dolara, za oko 700.000 penzionera sa malim penzijama.

XS
SM
MD
LG