Linkovi

Šta se dogodilo sa nemačkim Zelenima?


Predizborni bilbordi sa troje glavnih kandidata za novog kancelara Nemačke u Berlinu, 10. septembra 2021. Analena Berbok, liderka Zelene stranke, u jednom trenutku je bila favorit za novu kancelarku, ali joj je poslednjih nedelja pala popularnost. (Foto: Reuters/Michele Tantussi)
Predizborni bilbordi sa troje glavnih kandidata za novog kancelara Nemačke u Berlinu, 10. septembra 2021. Analena Berbok, liderka Zelene stranke, u jednom trenutku je bila favorit za novu kancelarku, ali joj je poslednjih nedelja pala popularnost. (Foto: Reuters/Michele Tantussi)

Pre četiri meseca, nemačka Zelena partija je bila visoko kotirana u istraživanjima javnog mnjenja a u jednom trenutku čak prestigla demohrišćane Angele Merkel i njenu sestrinsku Hrišćansko-socijalnu uniju u Bavarskoj, da bi na kratko postala najpopularnija stranka u Nemačkoj.

Dok je u zemlji počinjala kampanja pred savezne izbore 26. septembra, govorilo se da bi 40-godišnja liderka te stranke Analena Berbok, novo lice na političkoj sceni, mogla da postane prva evropska šefica vlade iz stranke Zelenih. Nemački mediji su je opisali kao "izuzetnog kandidata" da nasledi dugogodišnju kancelarku Angelu Merkel koja se povlači iz politike.

Magazin Stern ju je stavio na naslovnu stranu i objavio: "Najzad, neko drugačiji".

Ali sada, dve nedelje uoči glasanja, izgleda malo verovatno da će Berbuk uspeti da postigne politički ekvivalent onoga što je ove nedelje pošlo za rukom mladoj britanskoj teniserki Emi Radukanu, koja je neočekivano pobedila na US Openu u Njujorku. Zeleni su, prema anketama, skliznuli na treće mesto, i izgubili oko 10 odsto glasova od vrhunca svoje popularnosti u aprilu i maju.

Opadanje popularnosti

Popularnost Analene Berbok je oslabila među biračima koji su zabrinuti kako će politika u borbi protiv klimatskih promena uticati na njihove živote i životni stil, što je uništilo nade stranke da će ponoviti svoj uspeh iz maja, kada je prestigla socijaldemokrate i osvojila drugo mesto na evropskim parlamentarnim izborima.

ARHIVA - Predsednica nemačke Zelene partije Analena Berbok, kandidatkinja za kancelarku, u Berlinu, 10. juna 2021.
ARHIVA - Predsednica nemačke Zelene partije Analena Berbok, kandidatkinja za kancelarku, u Berlinu, 10. juna 2021.

Pad popularnosti je delimično posledica stare političke taktike koju su sproveli njihovi protivnici iz establišmenta - koji su Zelene etiketirali kao krute, sklone držanju lekcija i različitim zabranama, kažu anketari. Berbok je tokom kampanje iznosila tvrdnju da treba da se formira "super-ministarstvo" sa ovlašćenjem veta u odnosu na druge članove kabineta kada je reč o ekološkim pitanjima.

Vođa demohrišćana Armin Lašet brzo je iskoristio poziv Zelenih da se podigne cena benzina, optužujući ih da žele da kazne vozače iz radničke klase i da su suviše spremni da ignorišu potrebe manje dobrostojećih Nemaca koji žive u ruralnim predelma i malim gradovima gde javni prevoz nije toliko dostupan. Plan Zelenih da zabrane kraće letove takođe se, po svemu sudeći, nije dopao biračima, a pad podrške počeo je da se ogleda u istraživanjima javnog mnjenja.

U nedelju, u TV duelu sa Lašetom i liderom socijaldemokrata Olafom Šolcom, aktuelnim ministrom finansija Nemačke, Berbok nije uspela da oživi svoju kampanju. Rekla je da Nemačka treba da bira između novog početka i zaglavljenosti u "starim, istim politikama".

Međutim, u anketi posle debate koju je obavio medij ARD, 41 odsto gledalaca smatralo je da je Šolc bio najubedljiviji u debati, 27 procenata je glasalo za Lašeta, a 25 za Berbok.

Berbok može da se okrivi za deo pada popularnosti svoje stranke, kažu analitičari. Dok je mnogi doživljavaju kao čvrstu, talentovanu i veoma ambicioznu političarku, kritikovana je nakon što je otkriveno da je preterivala na nekoliko mesta u svom zvaničnom rezimeu, što nije u skladu sa obećanjima njene stranke o transparentnosti i integritetu. Neki su je pozvali da podnese ostavku zbog optužbi o plagijatu kada se ispostavilo da je u knjizi koju je objavila početkom godine koristila pasuse iz drugih tekstova.

Berbok je takođe morala da tokom kampanje prizna da je prekršila parlamentarna pravila, tako što nije prijavila hiljade evra koje je primila od svoje stranke, uz svoju platu članice saveznog parlamenta. Zbog tih grešaka, kritičari su mogli da dovedu u pitanje da li je 40-godišnja političarka spremna za najviši položaj u zemlji, s obzirom da je samo osam godina služila u parlamentu.

"Broj neiznuđenih grešaka Berbok, od 'naduvavanja' svoje biografije do objavljivanja loše zamišljene knjige, bacili su sumnje na njene kvalifikacije. Postalo je očigledno da kandidatkinja Zelene stranke i oni oko nje još nisu dostigli nivo profesionalizma potreban da bi se došlo do najvišeg položaja", ocenio je Hening Hof, urednik magazina Internationale Politik Quarterly, koji objavljuje nemački Savet za spoljnopolitičke odnose.

Olaf Šolc

"Još jedan ključni faktor je iznenađujući uspeh kampanje nemačke stranke levog centra - socijaldemokrata - pod liderstvom Olafa Šolca koji je sada kandidat za kancelara. Priča ovogodišnje predizborne kampanje u Nemačkoj je neočekivani rast popularnosti socijaldemokrata.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu 13. decembra 2020.
Nemački ministar finansija Olaf Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu 13. decembra 2020.

Uz veliku stratešku mudrost i neverovatan fokus, kandidat socijaldemokrata Olaf Šolc sada vodi u trci da zameni Angelu Merkel", navodi Hof.

U aprilu, SDP je privlačio samo 13 odsto podrške u istraživanjima javnog njenja. U anketi agencije Insa u ponedeljak, SDP je imao 26 odsto podrške, ispred Lašeta čija CDU ima 20.

“Dok nemačka izborna kampanja ulazi u finiš, Šolcova popularnost - koja je uvek bila mnogo veća od one Analine Berbok i Lašeta - konačno se pretvorila u podršku njegovoj partiji", kaže Hof.

Dve nedelje pre izbora, sada ima mnogo nagoveštaja da će sledeću nemačku vladu predvoditi Olaf Šolc, dodaje on.

Angela Merkel je u oktobru 2018. objavila da će podneti ostavku kao kancelarka 2021. Bila je na tom položaju od 2005.

Deo razloga za Šolcov uspon je njegov uspeh da se predstavi kao bezbedan, pouzdan izbor i prirodni naslednik Mekelove, kažu analitičari. Njegovi predlozi klimatske politike su oprezniji, što nagoveštava da Nemci možda nisu još spremni da budu tako "zeleni" kao Zeleni.

XS
SM
MD
LG