Linkovi

Merkel kaže da su poplave užasavajuće, poginulo više od 180 ljudi


Posledice razornih poplava u Evropi
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Posledice razornih poplava u Evropi

U poplavama u zapadnoj Evropi do sada je poginulo 188 osoba, nakon što su spasioci nastavili da sve dublje kopaju po ostacima koje je ostavila voda u povlačenju.

Policija je objavila uvećani broj poginulih u teško pogođenom području Arvajleru zapadnoj njemačkoj državi Rajna-Palatinat sa više od 110 - dodavši da strahuje da bi taj broj mogao da se uveća.

U susednoj državi Severna Rajna-Vestfalija, najmnogoljudnijoj pokrajini u Nemačkoj, potvrđeno je 45 smrtnih slučajeva, uključujući i četiri vatrogasca.

Susedna država Belgija potvrdila je 27 žrtava.

Nemačka kancelarka Angela Merkel obišla je Šuld, selo u blizini Arvajlera koje je poplava opustošila.

Merkel je obećala finansijsku pomoć ugroženima u poplavama koje su izazvalle najteže posledice u zemlji u poslednjih šest decenija.

"Ovo je užasavajuće - nemoguće je u nemačkom jeziku pronaći reči za opis katastrofe", izjavila je nemačka kancelarka tokom posete.

Merkel obećala pomoć ugroženima u poplavama
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Pre nje u ugroženom području je u subotu boravio nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer - koji je poručio da će pogođenim područjima i građanima biti potrebna dugorična podrška.

Ministar finansija Olaf Šolc rekao je da će predložiti paket neposredne pomoći na sastanku vlade u sredu, rekavši listu Bild am zontag da će biti potrebno više od 354 miliona dolara. Takođe je rekao da zvaničnici moraju da započnu sa uspostavljanjem programa obnove koji će, prema iskustvu sa prethodnim poplavama, koštati milijarde evra.

Iako je kiša prestala u najteže pogođenim oblastima Nemačke, Belgije i Holandije, oluje i pljuskovi zadržali su se i u drugim delovima zapadne i centralne Evrope. U subotu uveče bilo je poplava u nemačko-češkom pograničnom području, kao i u nemačkom jugoistočnom uglu zemlje i preko granice sa Austrijom.

Otprilike 65 ljudi evakuisano je u nemačkom području Berhtesgaden nakon narastanja reke Ače. Najmanje jedna osoba je poginula.

Brza poplava zahvatila je obližnji austrijski grad Halein kasno u subotu, ali nije bilo izveštaja o žrtvama.

Obilna kiša i oluje naneli su ozbiljnu štetu u nekoliko delova Austrije.

Naučnici, stručnjaci za klimu, kažu da je veza između ekstremnih vremenskih uslova i globalnog zagrevanja neupitna i da je hitnost da se nešto preduzme u vezi sa klimatskim promenama neosporna.

Naučnici još ne mogu sa sigurnošću da kažu da li su klimatske promene prouzrokovale poplavu, ali insistiraju na tome da to sigurno pogoršava ekstremne vremenske prilike širom sveta.

XS
SM
MD
LG