Linkovi

Šef Pentagona otpustio sekretara za mornaricu


Ričard Spenser, sekretar za mornaricu obraća se diplomcima Mornaričkog ratnog koledža u Njuportu u Rod Ajlendu.

Američki sekretar za odbranu Mark Esper zatražio je ostavku sekretara za mornaricu Ričarda Spensera, pozivajući se na njegovo vođenje slučaja pripadnika elitne jedinice SEALS - "mornaričke foke" - optuženog za ratne zločine u Iraku.

Esper je zatražio njegovu ostavku u nedelju, i Spenser ju je podneo, saopštio je portparol Pentagona Džonatan Hofman. Zahtev se odnosi na slučaj desetara Edvarda Galagera, pripadnika jedinice SEALS, koji je optužen za ratne zločine počinjene tokom službe u Iraku 2017. Oslobođen je ozbiljnije optužbe za ubistvo, ali je proglašen krivim zato što se fotografisao pored tela ubijenog tinejdžera, borca Islamske države. Zbog toga mu je oduzet čin.

Edvard Galager, član "mornaričkih foka" sa suprugom Andreom Galager dolazi pred vojni sud u San Dijegu, 26. juna 2019.
Edvard Galager, član "mornaričkih foka" sa suprugom Andreom Galager dolazi pred vojni sud u San Dijegu, 26. juna 2019.

Međutim, predsednik Donald Tramp je intervenisao u njegovom slučaju, pomilovao ga i vratio mu čin i platu. Kada je Tramp, prošle nedelje, saznao da mornarica planira da ponovo razmotri slučaj Galagera da bi odlučila da li može da nastavi da nosi svoju značku sa trozupcem, koja označava članstvo u elitnoj jedinici komandosa, ponovo je intervenisao.

Tramp je tvitovao: "Mornarica NEĆE oduzimati značku Ediju Galageru, pripadniku SEALS. Slučaj je jako loše vođen od početka. Vratite se poslu!"

Pentagon navodi da je Esper zatražio Spenserovu ostavku kada je saznao da je sekretar privatno predložio zvaničnicima Bele kuće da će se, ako administracija prestane da se meša u Galagerov slučaj, postarati da komandos ostane u elitnoj jedinici, iako se Spenser javno i u samom Pentagonu zalagao za disciplinski postupak. Ovu priču prvi je objavio Vašington Post.

Informacija o Spenserovim privatnim dogovorima sa zvaničnicima Bele kuće nije otkrivena Esperu tokom razgovora koje je vodio sa sekretarom, naveo je portparol Hofman.

Nažalost, zbog toga, zaključio sam da sekretar Spenser više ne uživa moje poverenje da bi mogao da ostane na položaju", naveo je Esper u saopštenju koje je objavljeno u nedelju.

Predsednik Tramp na Tviteru je napisao da će nominovati američkog ambasadora u Norveškoj, Kenta Brajtvajta, za novog sekretara mornarice.

Edvarda Galagera je, inače, mornarici prijavio sopstveni vod prošlog proleća. Nekoliko drugih komandosa prijavilo je da je pucao u civile i nožem ubio zarobljenog mladog borca Islamske države u Iraku 2017. Takođe je bio optužen za opstrukciju pravde pošto je pretio da će ubiti vojnike koji su ga prijavili.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG