Linkovi

Šef diplomatije: Do 2021. možda i 4 miliona izbeglica iz Venecuele u Kolumbiji


Venecuelanski migrantski kamp u blizini glavne autobuske stanice u Bogoti, Kolumbija, 7. septembra 2018.

I do četiri miliona venecuelanskih migranata moglo bi da živi u Kolumbiji do 2021, ukoliko se situacija u socijalističkoj Venecueli pogorša, rekao je ministar inostranih poslova Kolumbije u utorak, procenjujući da bi to Kolubiju ko[talo devet milijardi dolara.

Venecuelanci prelaze u zemlje širom regiona bežeći od nestašica hrane i lekova i duboke ekonomske krize u svojoj zemlji. Mnogi su se smestili u susednoj Kolumbiji.

Gotovo milion venecuealnskih imigranata već je u Kolumbiji, u kojoj živi 50 miliona ljudi.

Njihovo prisustvo moglo bi da košta naciju sa Anda oko pola odsto rasta domaćeg prozivoda kroz zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i troškove na infrastrukturu, saopštila je vlada prošle nedelje.

"U scenariju pogoršanja situacije, govorimo o gotovo četiri miliona Venecuelanaca u Kolumbiji", rekao je ministar spoljnih poslova Kolumbije Holmes Truhilio na forumu o migracijama u Bogoti, navodeći procenu najgoreg scenarija iz vladine studije koja treba da bude objavljena naredne sedmice.

"Zahtevani resursi bili bi oko 26,57 hiljada milijardi pezosa (oko 8,87 milijardi dolara).

Venecuelanka drži devojčciu u medicinskoj ispostavi za migrante u Kukuti, na granici Kolumbije i Venecuele, 16. jula 2018.
Venecuelanka drži devojčciu u medicinskoj ispostavi za migrante u Kukuti, na granici Kolumbije i Venecuele, 16. jula 2018.

"Suočavamo se sa intenzitetom ovog izazova, kakav naša zemlja nikad nije iskusila", rekao je Truhilo, dodajući da bi pod tim najgorim scenariom, "Kolumbija bila obavezna da izvrši prilagođavanje budžetskih raspodela do 10 odsto u narednim godinama".

Više od dva miliona Venecuelanaca napustilo je zemlju tokom poslednjih godina. Najviše ih se iselilo u susedne južnoameričke zemlje, tvrdi agencija za migracije Ujedinjenih nacija.

Pogođene zemlje učestalo traže više pomoći, kako bi im se omogućilo da izađu u susret potrebama migranata. Mnogi Venecuelanci dolaze samo sa onim što su mogli sami da ponesu.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro i drugi najviši zvaničnici vladajuće Socijalističke partije, odbacili su podatke o tom broju migranata kao politički motivisane "lažne vesti", čiji je cilj da opravdaju stranu intervenciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG