Linkovi

Pompeo: SAD pripremaju "akcije" protiv Venecuele


Policajci uklanjaju paljevinu koju su izazvali demonstranti kako bi blokirali ulicu tokom protesta zbog nedostatka goriva u San Kristobalu, Venecuela, 21. septembra 2018.
Policajci uklanjaju paljevinu koju su izazvali demonstranti kako bi blokirali ulicu tokom protesta zbog nedostatka goriva u San Kristobalu, Venecuela, 21. septembra 2018.

Sjedinjene Države pripremaju "seriju akcija" za naredne dane, kako bi pojačale pritisak na vladu Venecuele, rekao je državni sekretar SAD, Majk Pompeo, za Foks njuz u petak.

"Videćete u narednim danima seriju akcija koje nastavljaju da pojačavaju stepen pritiska protiv venecuelanskog vođstva, koje radi direktno protiv najboljeg interesa venecuelanskog naroda", rekao je Pompeo. "Rešeni smo da obezbedimo da venecuelanski narod dobije pravo na glas".

Pompeo nije naveo više detalja o tome kakvi se to potezi planiraju. Venecuelansko ministarstvo informisanja nije još komentarisalo izjavu američkog državnog sekretara.

Trampova administracija postojano pojačava sankcije protiv zvaničnika u levičarskoj vladi predsednika Nikolasa Madura, optužujući je da guši demokratiju zatvrajući opozicione lidere.

Ekonomija Venecuele propala je pod Madurom, sa godišnjom inflacijom od 200.000 odsto, nestašicama hrane i osnovnim lekovima, što je dovelo do masovne emigracije.

Pompeovo upozorenje stiže pred godišnju sednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku naredne nedelje, kojoj će prisustvovati šefovi država širom sveta. Maduro nije prisustovao tim sastancima od 2015. a ove nedelje je rekao da možda ponovo neće prisustvovati skupu zbog zabrinutosti za sopstvenu bezbednost.

U avgustu, dva drona eksplodirala su tokom skupa u Kakasu na kome je govorio Maduro, ranivši sedam vojnika, što je dovelo do hapšenja desetina osumnjičenih, uključujući i nekoliko vojnih zvaničnika. Maduro je događa opisao kao atentant.

XS
SM
MD
LG