Linkovi

Amnesti internešenal optužuje vladu Madura za ubistvo hiljada ljudi


Arhiva - Krstevi sa imenima pristalica opozicije koji su ubijeni tokom demonstracija stoje na ogradi tokom štrajka sazvanog u znak protesta protiv vlade venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, u Karakasu, 20. jula 2017.
Arhiva - Krstevi sa imenima pristalica opozicije koji su ubijeni tokom demonstracija stoje na ogradi tokom štrajka sazvanog u znak protesta protiv vlade venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, u Karakasu, 20. jula 2017.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava optužila je vladu Nikolasa Madura da je počinila neke od najgorih kršenja ljudskih prava u istoriji Venecuele.

U izveštaju objavljenom u četvrtak, Amnesti internešenal navodi da je broj ubistava u toj južnoameričkoj zemlji "veći nego u mnogim zemljama tokom rata".

Naglašava se da su nasilje počinili pripadnici bezbednosnih snaga tokom operacija protiv kriminala u siromašnim kvartovima.

"Državni zvaničnici, usvajajući vojne metode i upotrebu prekomerne sile uz zloupotrebe, u nekim slučajevima namerno ubijaju tokom bezbednosnih operacija", kaže Amnesti u izveštaju.

Navodi se da je od 2015. do 2017. izvedeno 8.292 vansudskih egzekucija.

"U slučajevima koje je dokumentovao Amnesti, žrtve nisu naoružane. Autopsije su pokazale rane od metaka u vratu, grlu, glavi. Ubijeni su dok su klečali ili ležali na zemlji", rekao je Esteban Beltran, direktor Amnesti internešenal Španija.

Našli su da su 22 odsto svih ubistava u 2016, ili njih 4.667, počinile snage bezbednosti.

Prošle godine, 95 odsto ubijenih u zemlji bili su muškarci, a 60 odsto njih u rasponu godina od 12 do 29.

Jezik rata

"Alarmantno je da, umesto primene efikasne javne politike zaštite ljudi i smanjenja stepena nesigurnosti, venecuelanske vlasti koriste jezik rata u pokušaju da legitimizuju policijsku i vojnu upotrebu prekomerne sile", rekla je direktorka Amnesti internešenel Amerikas, Erika Gevara Rosas.

"Vlada predsednika Madura trebalo bi da garantuje pravo na život, umesto što oduzima živote mladim ljudima u svojoj zemlji", rekla je.

Venecuelanska vlada nije odmah reagovala na izveštaj.

Nekada bogata nacija koja je proizvodila velike količine nafte, u ekonomskoj je krizi poslednjih pet godina. Previranja su ostavila mnoge Venecuelance da se bore da pronađu hranu i lekove i prisilila su mnoge ljude da pobegnu u druge južnoameričke države.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od dva miliona Venecuelanaca pobeglo je od 2014.

Istraživanje Meganalisisa objavljeno u Majami heraldu prošlog meseca pokazalo je da je više od 30 odsto Venecuelanaca prijavilo da nema šta da jede ili šta da obuče, barem jednom sedmično. Problem sa obezbeđivanjem dovoljno hrane istaklo je 87 odsto ispitanih.

XS
SM
MD
LG