Linkovi

Čoveku koji je prodao medijima snimak ubistva u Kongresu oduzeto 90 hiljada dolara


Upad Trampovih pristalica u Kongres 6. januara
Upad Trampovih pristalica u Kongres 6. januara

Nadležni u SAD oduzeli su 90 hiljada dolara muškarcu iz Jute koji je medijima prodao snimak ubistva žene tokom nereda na Kapitol hilu 6. januara, koji su izazvale pristalice tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Džon Erl Saliven, prema sudskim dokumentima, je snimio sukob izgrednika sa policijom u Kongresu i trenutak kada je upucana demonstrantkinja Ešli Bebit, koja je kasnije preminula.

On se predstavio kao nezavisni novinar koji je izveštavao o neredima i prodao taj snimak američkim medijima za 90 hiljada dolara.

Saliven je, kako je posle utvrđeno, učestvovao u nasilju i ohrabrivao druge da "zapale" zgradu Kongresa. Optužnica protiv njega ima osam tačaka, među kojima su učešće u neredima, posedovanje oružja.

Njegov advokat nije bio dostupan za komentar.

Do sada je zbog nereda u Kongresu 6. januara optuženo 440 osoba. Neredi su izbili posle mitinga tadašnjeg predsednika Donalda Trampa koji je lažno tvrdio da su izbori 2020. pokradeni i pozvao pristalice da se tome suprotstave.

Masa ljudi je upala u Kongres, načinila materijalnu štetu, sukobljavala se sa policijom, ugrozila bezbednost svih političkih predstavnika i drugih zaposlenih. U sukobima je poginulo pet osoba.

Tramp je zbog toga opozvan u Predstavničkom domu, ali je oslobođen na suđenju u Senatu.

XS
SM
MD
LG