Linkovi

Članice NATO-a troše više, ali i pametnije na odbranu


Ministri odbrane i stalni predstavnici zemalja članica NATO-a u sedištu Alijanse tokom priprema za samit sledećeg meseca (Foto: AP/Virginia Mayo)
Ministri odbrane i stalni predstavnici zemalja članica NATO-a u sedištu Alijanse tokom priprema za samit sledećeg meseca (Foto: AP/Virginia Mayo)

Posljednja priprema za julski NATO samit, sastanak ministara odbrane je okončan, a utisak zvaničnika u Briselu, ali i američke strane jeste da sve članice sada ozbiljno shvataju upozorenja Vašingtona o potrebi poštenije podjele troškova i odgovornosti - članice vojnog saveza troše više, ali i pametnije na odbranu, ukazuju NATO izvori.

Na tako davno, trend smanjenja troškova za odbranu među NATO članicama je bio očit i saveznice su bile sve dalje od plana da izdvajanja za odbranu budu dva odsto bruto nacionalnog dohotka. Danas , na zadovoljstvo NATO zvaničnika, stvari stoje drugačije.

"Kada je o novcu riječ, mogu da predstavim prve okvirne cifre za ovu godinu. Kao što tabela pokazuje, iza sebe imamo četiri uzastopne godine povećanja izdvajanja za odbranu. Sve saveznice su prestale sa smanjenjem izdvajanja, sve više njih je dostiglo traženih dva odsto izdvajanja, a većina sada ima planove da najkasnije do 2024. postigne izdvajanja za odbranu u visini od dva odsto bruto nacionalnog dohotka", kaže generaqlni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom današnjeg sastanka u Briselu
Američki sekretar za odbranu Džim Matis i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom današnjeg sastanka u Briselu

Bio je to, pored ostalog, jedan od ciljeva zacrtanih na prethodnom NATO samitu. Ovaj predstojeći, sudeći barem prema pripremi završenoj od strane ministara odbrane, može sutra da počne. Dogovorena su nova zajednička komanda u Norfolku, logistička komanda u njemačkom Ulmu, data podrška inicijativi " četri-trideset" o snagama od 30 motorizovanih bataljona, 30 eskadrona u vazduhu i 30 borbenih brodova na moru, sposobnih da djeluju za najduže 30 dana... kao i početku misije obuke u Iraku...

Američki sekretar za odbranu Džejms Matis govorio je o Islamskoj državi.

"U globalnoj borbi protiv 'Islamske države', mi smo odlučni da provodimo neophodne akcije, da fizički uništimo 'kalifat', onemogućimo da se 'Islamska država' ponovo pojavi. Kako bi podržao ove napore, NATO vrši tranziciju aktuelnih aktivnosti u Iraku u održivu misiju obuke. Vjerujemo da će nova iračka vlast od toga imati ozbiljnu korist i osnažiti dugoročne anti-terorističke napore. Ne možemo da dozvolimo da teroristi 'Islamske države' ili bilo koje druge terorištičke grupe opet terorišu ljude u ovom regionu, tjerajući ih opet u izbjeglištvo".

Očekuje se da će sve zaključke i preporuke ministara odbrane sa tek završenog skupa u Briselu, dobiti uskoro i političku potvrdu lidera NATO članica, koji će se na istom mjestu okupiti 11. i 12. jula.

XS
SM
MD
LG