Linkovi

O čemu će se razgovarati na samitu NATO-a u Briselu?


Komanda NATO-a u Briselu
Komanda NATO-a u Briselu

U Briselu počeo dvodnevni skup ministara odbrane NATO gde se očekuje usvajanje više konkretnih mjera uspostave komandi, planiranja operativnih snaga i projekata, sve u svrhu pripreme NATO samta planiranog za 11. i 12. juli.

Kako je i najavljeno, ministri odbrane NATO-a su donijeli odluku o novoj komandi zajedničkih snaga koja će biti smještena u Norfolku, Virdžiniji, kao i i evropskoj komandi u njemačkom gradu Ulmu, koja će biti podrška boljoj mobilnosti trupa Alijanse. Podršku ministara je dobila i inicijativa - četiri- trideset: da se do 2020. obezbijedi 30 mehaniziranih bataljona, 30 vazdušnih eksadrila i 30 borbenih brodova koji bi u roku 30 dana bili spremni da djeluju na bilo kojem dijelu zajedničkog NATO teritorija.

"Jer u ovom sve više nepredvidivom svijetu, moramo da budemo sigurni da imamo prave snage na pravom mjestu u pravo vrijeme", rekao je Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

NATO ministrima će se pridružiti i visoka predstavnica EU Federika Mogerini što će biti prilika za analizu saradnje dvije organizacije na polju zajedničke bezbjednosti. Kada je riječ o skorom NATO samitu, na njemu bi se trebala donijeti i odluka o početku trening misije u Iraku kako bi iračke snage bile što sposobnije da odgovore na bezbjednosne izazove. Puna agenda i za najmladju NATO članicu.

“Crna Gora je prvih godinu dana u NATO uspešno iskoristila. Uspostavljena je zaštita vazdušnog prostora Crne Gore, a sledi nam puna integracija našeg oružanog sistema u NATO. Već na ovim sastancima u Briselu biće razgovora, ne samo o Crnoj Gori, nego uopšte kako uskladiti ono što su politike nacionalnih država u jedan globalni cilj. I Crna Gora će u tome aktivno učestvovati, a prvi korak u tom pravcu je slanje jednog voda u zajedničku misiju obuke u Latviji pod pokroviteljstvom Slovenije i komandom Kanade. Očekujem da i ova prilika bude iskorišćena za to da na najbolji mogući način izdefinišemo našu politiku, ustanovimo najoptimalniju komandnu strukturu NATO-a, i najvažnije, iskažemo jedinstvo kako bi one vrednosti koje NATO baštini bile promovisane svuda u svetu. Ponavljam, Crna Gora je jedan od 29 država članica NATO-a, jednak partner svima ovde i to će pokazati na ovom sastanku”, kaže crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

​I danas je ponovljeno da razlike koje Amerika ima sa evropskim saveznicima, po pitanju trgovine, klimatskih promjena ili Irana, ne dovode u pitanje ključni cilj Alijanse - zajedničku bezbednost.

XS
SM
MD
LG