Hiseni posle sastanka u Briselu: Finalna faza pregovora o normalizaciji odnosa

Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u odvojenim susretima, sa predstavnikom Kosova Skenderom Hisenijem (levo) i predstavnikom Srbije Markom Đurićem (desno), Brisel (Foto: RFE)

U Briselu je održan prvi ekspertski susret u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Susret je dogovoren tokom prošlonedeljnog razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, održan je zajednički sastanak specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka sa ekspertima u okviru političkog dijaloga Srbije i Kosova - Markom Đurićem, kao predstavnikom Srbije, i Skenderom Hisenijem, kosovskim koordinatorom za dijalog - nakon što je obavio zasebne razgovore sa svakom od delegacija.

Lajčak je na svom Tviter nalogu objavio da se sastao sa Đurićem i Hisenijem.

Skender Hiseni je posle sastanka istakao da je reč o krajnje političkom procesu, odnosno o finalnoj fazi pregovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji će voditi ka postizanju legalno-obavezujućeg sporazuma.

"Ovo je novi trenutak. Govorim o jednom zaključenju (završetku). Ovo je ekstremno politički proces. Nema ničeg tehničkog. I jednog dana, kada se dogovore svi elementi sveobuhvatnog sporazuma, biće jasno da se radi o elementima jednog sporazuma kojem se sve ostalo podređuje", izjavio je Hiseni.

Hiseni smatra da se proces ne može odugovlačiti tako što će strane “raspravljati o odvojenim temama”.

“Govorimo o međunarodnom pravno obavezujućem sporazumu koji će obe strane biti obavezane da da sprovedu”, istakao je Hiseni, a prenosi RFE.

Ne propustite: Staro Gracko: Bez pravde za ubijene žeteoce

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić je, u okviru razgovora sa predstavnicima EU u Briselu, podsetio na "21. godišnjicu stradanja srpskih žetalaca u selu Staro Gracko, kod Lipljana".

U saopštenju Kancelarije se navodi da je Đurić zahtevao od EU da uloži napore kako bi ovaj i drugi zločini počinjeni nad civilima bili rasvetljeni, a počinioci i nalogodavci krivično procesuirani.

Kosovski premijer Hoti je nedavno na Fejsbuku napisao da "nema tehničkog dijaloga, već da se pregovara o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa", što je demantovano iz Kancelarije za KiM.

Ne propustite: Stefanović: Prištini je najvažnije priznanje Srbije, a ne tehnički dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da "Amerika nije napustila pregovore o Kosovu" i da očekuje još snažniji nalet SAD, prenosi Fonet.

Vučić je rekao da svi hoće da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da su svi predstavnici međunarodne zajednice na albanskoj strani, ne računajući Rusiju i Kinu.

Predsednik Srbije je najavio da "očekuje pritiske, ali da zna kakve su posledice i da će zaštititi zemlju, a ne sebe".

Ne propustite: Da li su SAD prepustile dijalog Evropi i kako to može da utiče na rešenje pitanja Kosova?

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa ruskim ambasadorom Aleksadrom Bocan Harčenkom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, ambasador je rekao da "Rusija s pažnjom prati nastavak dijaloga Beograda i Prištine u cilju iznalaženja dugoročnog političkog rešenja koje je u interesu i prihvatljivo za Srbiju".