Četvoro studenata Univerziteta Ajdaha izbodeno nožem, ubica još na slobodi

  • Asošijeted pres

Policajci na mestu zločina - kompleksu stanova u okviru kampusa Univerziteta Ajdaha, 13. novembra 2022.

Ubica - ili ubice - koji je nožem usmrtio četvoro studenata Univerziteta Ajdaha - u utorak još nije uhvaćen, zbog čega su mnogi studenti napustili kampus u idiličnom gradiću uprkos uveravanjima policije da nikakva neposredna opasnost ne preti njihovoj zajednici.

Studenti, koji su bili bliski prijatelji, pronađeni su mrtvi u iznajmljenoj kući van kampusa u nedelju oko podneva, a zvaničnici kažu da su verovatno ubijeni nekoliko sati ranije. Forenzičarka okruga Lejta Kejti Mebat izjavila je za TV stanicu KXLY iz Spokejna u državi Vašington, da je njena preliminarna istraga pokazala da su studenti izbodeni nožem. Nema naznaka da je upotreba narkotika imala ulogu u ubistvu, dodala je Mebat.

Ubistvo studenata se smatra "izolovanim, ciljanim napadom i nema neposredne opasnosti po širu zajednicu", saopštila je policija u utorak. Nisu navedeni detalji o dokazima ni razlozima za uverenje da su studenti bili žrtva smišljenog napada.

Policija je otkrila tela studenata kada je dobila poziv da se jedna osoba bez svesti nalazi u kući u neposrednoj blizini kampusa univerziteta. Žrtve su 20-godišnji Itan Čepin iz države Vašington, 21-godišnja Medison Mogen iz Ajdaha, 20-godišnja Zejna Kernodl iz Arizone i 21-godišnja Kejli Gonkalvs iz Ajdaha.

Časovi na univerzitetu su otkazani a studentima poručeno da su im na raspolaganju dodatni čuvari da ih isprate kroz kampus tokom ostatka nedelje. Međutim, zbog nedovoljno informacija o uzroku smrti - i činjenice da policija još nije objavila da je došlo do hapšenja - mnogi studenti su odlučili da napuste kampus danima pre praznika - Dana zahvalnosti. Bdenje za ubijene studente, prvobitno zakazano za sredu uveče, odloženo je za posle praznika.

Fotografije ubijenih studenata Univerziteta Virdžinija - Devina Čendlera, Lajvela Dejvisa juniora i Dešona Perija.

Proteklog vikenda, u SAD se dogodilo još jedno ubistvo studenata - trojica članova univerzitetskog tima u američkom fudbalu ubijena su u pucnjavi u nedelju uveče na kampusu Univerziteta Virdžinija po povratku sa zajedničkog izleta u prestonicu Vašington, gde su gledali jednu pozorišnu predstavu. Usledila je velika potera i vlasti su u ponedelju saopštile da je osumnjičeni, Kristofer Darnel Džons - uhapšen. Džons je 2018. i sam bio igrač tima Univerziteta Virdžinije za američki fudbal a tim za procenu pretnji obratio je pažnju na njega u jesen 2022, kada je Kancelarija za studentska pitanja dobila informaciju da je Džons jednoj osobi koja nije deo univerziteta, rekao da poseduje vatreno oružje, iako nije izneo nikakve pretnje.