Linkovi

Kanada: Jedan osumnjičeni za napade nožem pronađen mrtav, za drugim se još traga


Pomoćnica komesara Ronda Blekmor i šef policije Redžajne Evan Brej na konferenciji za novinare(Foto: Michael Bell/The Canadian Press via AP)
Pomoćnica komesara Ronda Blekmor i šef policije Redžajne Evan Brej na konferenciji za novinare(Foto: Michael Bell/The Canadian Press via AP)

Policija u Kanadi traga za preostalim osumnjičenim za napade nožem u kojima je ubijeno 10 ljudi u jednoj starosedelačkoj zajednici i obližnjem gradu u pokrajini Saskečevan.

Osumnjičeni, 31-godišnji Demijen Sanderson je pronađen mrtav u ponedeljak blizu mesta napada a vlasti veruju da je njegov brat i drugi osumnjičeni, 30-godišnji Majls Sanderson, povređen i u bekstvu, verovatno u pokrajinskoj prestonici Redžajna, rekao je šef policije Evan Brej.

Pomoćnica komesara kanadske policije u Saskečevanu Ronda Blekmor rekla je da vlasti nisu sigurne šta je uzrok smrti, ali da nije reč o samoubistvu. Demijenovo "telo pronađeno je na otvorenom, u travi, blizu kuće u kojoj je u toku bila istraga", rekla je Blekmor. Na pitanje da li je Majls odgovoran za smrt svog brata, rekla je da policija istražuje tu mogućnost, ali da trenutno ne može "to sa sigurnošću da kaže".

Vlasti su saopštile da su neke od žrtava namerno napadnute, a da su druge nasumice birane u nizu napada u pokrajini Saskečevan. Motiv napada, u kojima je povređeno 18 osoba, još nije poznat - mada su neki lideri starosedelačke zajednice sugerisali da su možda povezani sa drogom, prenosi agencija Asošijeted pres.

Policija nije saopštila mnogo detalja o osumnjičenima. Majls je u maju prošle godine bio na listi traženih begunaca u Saskečevanu. Iz policije je prethodno saopšteno da su osumnjičeni optuženi za ubistvo i da je za njima izdat nalog za hapšenje.

Reč je o jednom od najsmrtonosnijih masovnih ubistava u Kanadi, gde su takvi zločini ređi nego u Sjedinjenim Državama. Najsmrtonosnija masovna pucnjava u kanadskoj istoriji dogodila se 2020. godine, kada je napadač obučen u policijsku uniformu ubio 22 osobe. Godinu pre toga, napadač je kombijem pregazio 10 pešaka u Torontu.

"Užasno je šta se dogodilo u našoj pokraniji", saopštila je Ronda Blekmor, pomoćnica policijskog komesara u Saskečevanu.

Policija je prvobitno obaveštena o napadu nožem u nedelju ujutro po lokalnom vremenu, a u roku od nekoliko minuta dobila je dojave i o drugim incidentima. Ukupno, mrtvi i ranjeni su pronađeni na 13 različitih lokacija u retko naseljenom rezervatu i u gradu Veldonu.

XS
SM
MD
LG