SAD u "neverici" da Kosovo ignoriše savete Vašingtona

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer koji je prvi potpisnik pisma kosovskim zvaničnicima

Lideri Kosova dobili su pismo zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera i još dvoje američkih zvaničnika, u kojem se zahteva ukidanje takse na srpske proizvode i izražava neverica da Kosovo "ignoriše savete" SAD. U kabinetu predsednika Kosova Hašima Tačija za Glas Amerike je potvrđeno da su primili pismo. Glas Amerike imao je uvid u dokument, za koji još nema potvrde iz Stejt deparmenta da je autentičan.

Pismo predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, premijeru Ramušu Haradinaju i predsedniku Skupštine Kadriju Veseljiju potpisali su, pored Palmera, zamenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD Lora Kuper i zamenik direktora za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Erat.

U pismu se podseća da je predsednik Donald Tramp u decembru prošle godine pisao da sada postoje mogućnosti za Kosovo da normalizuje odnose sa Srbijom i preduzme ključni korak prema evroatlantskim integracijama.

"Od tada, mi smo pokazali zabrinutost zbog određenih mera, uključujuči uvođenje takse na robu iz Srbije i BiH, koje mogu da ugroze ovaj cilj. Ovakve mere potkopavaju mogućnost SAD da nastavi saradnju sa vama na mnogim zajedničkim ciljevima", navodi se u pismu.

Pismo zvaničnika SAD upućeno kosovskim liderima

Dodaje se da su SAD zbog toga što njihov zahtev nije uzet u obzir, odlučile da preduzmu konkretne korake da izraze zabrinutost, počevši od saradnje u oblasti bezbednosti. Kao prvo, odlučeno je da se otkaže planirana poseta Kosovu generala Ora iz Nacionalne garde Ajove.

“Imajući u vidu mere koje je vaša vlada preuzela, bilo bi neadekvatno da se ova poseta dogodi”, navodi se u pismu.

U pismu se ističe da Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD.

“Amerika je radila toliko godina da bi stvorila budućnost za građane Kosova - da žive kako su odlučili, u miru. Borba Kosova za slobodu zainteresovala je Amerikance, hiljade američkih diplomata i vojnika su lično bili deo pokušaja izgradnje budućnosti Kosova. Neverovatno je kako posle svega što smo uradili zajedno, Kosovo tako malo ceni naše prijateljstvo, da ignoriše naše savete", ukazuje su u pismu.

SAD nastavljaju, piše u pismu, da budu spremne da pomažu Kosovu u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom o obostranom priznanju, održivom i koji bi zadovoljio obe strane.

"Poslednjih 20 godina ovo je bio nemoguć cilj. Iako je i dalje teško - ovo je put kojim moramo ići da postignemo prosperitet i sigurnu budućnosti. Naš cilj je da vidimo da se i Srbija i Kosovo ponašaju odgovorno i vrate se dijalogu. Prvi korak prema ovom cilju, mora biti ukidanje taksi. Dok to ne učinite, ne možemo imati čvrste odnose koje smo imali do sada sa vama", navodi se u pismu.