Ukrajina saopštila da je oborila dva ruska vojna aviona

  • AFP
    Asošijeted pres

ARHIVA - Ruski avion Beriev A-50 (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da je iznad Azovskog mora oborila ruski avion za rano upozoravanje koji može da otkrije mete udaljene do 650 kilometara, i ključnu komandnu letjelicu koja prenosi informacije kopnenim trupama. Riječ je o značajnom udarcu za ruske snage.

Azovsko more je između Rusije i Ukrajine. Moskva kontroliše njegovu cijelu obalu nakon što je osvojila velike djelove jugoistoka Ukrajine tokom invazije i aneksije Krima 2014. godine.

Avioni su ključni za planiranje kretanja ruskih trupa na ratištu u Ukrajini. Ako se potvrdi njihovo obaranje, to bi bio veliki uspjeh za Kijev u gotovo dvogodišnjem ratu.

"Jedna neprijateljska letjelica za radarski nadzor A-50, i vazdušni komandni centar Il-22 manje. Specijalna operacija u Azovskom regionu je bila uspješna", saopšteno je iz ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

Ne propustite: UN traže 4,2 milijarde dolara za humanitarnu pomoć za Ukrajinu

Glavni komandant ukrajinskih snaga Valerij Zalužni rekao je da je Kijev "uništio" avione.

"Zahvalan sam vazduhoplovnim snagama na odlično planiranoj i izvedenoj operaciji u Azovskom regionu", naveo je Zalužni na Telegramu.

Moskva nije komentarisala ukrajinske tvrdnje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da nema informacije o incidentu i uputio ih na ministarstvo odbrane. Ruski ratni blogeri naveli su da su oba aviona pogođena u prijateljskoj vatri, ali nisu iznijeli dokaze za to. Ustvrdili su da je Il-22 oštećen, ali da je uspješno sletio.

Berijev A-50, na kojem se nalazi veliki radar, obično ima 15-članu posadu. Iljušin Il-22 je vazduhoplovni komandni centar. Nadgleda vojne operacije i šalje radio signale trupama na frontu.