Linkovi

Novogodišnja ukrajinska strategija: Napadi raketama i dronovima na ruska područja


Uništeni automobil u raketnom napadu na ruski grad Belgorod (Foto: Handout / Telegram / @vvgladkov / AFP)
Uništeni automobil u raketnom napadu na ruski grad Belgorod (Foto: Handout / Telegram / @vvgladkov / AFP)

Ruska protivvazdušna odbrana u petak je oborila desetine ukrajinskih dronova na okupiranom Krimu i u južnoj Rusiji, saopštili su zvaničnici, dok Kijev nastavlja strategiju napada na poluostrvo koje je Moskva ilegalno zauzela i na mete daleko van ukrajinskih granica.

Sirene za uzbunu oglasile su se u Sevastopolju, najvećem gradu na Krimu, a saobraćaj je obustavljen drugi dan za redom na mostu koji povezuje poluostrvo sa ruskim južnim regionom Krasnodar. Most je ključan za lanac nabavke u ruskom ratu u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je presretnuto 36 dronova iznad Krima i jedan iznad Krasnodara, a koji su ispaljeni u okviru sve intenzivnijih ukrajinskih vazdušnih napada proteklih dana.

Iz ministarstva je navedeno da je iznad sjeverozapadnog dijela Crnog mora oborena ukrajinska protivbrodska raketa Neptun.

Prethodno su tri osobe povrijeđene u ukrajinskom napadu raketama i dronovima na ruski pogranični grad Belgorod i okolna područja u četvrtak veče, rekao je guverner istoimenog regiona Vjačeslav Gladkov. U ukrajinskim napadima na Belgorod 6. januara poginulo je 25 osoba, saopštili su lokalni zvaničnici.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je da će ukrajinske snage ove godine napadati više meta na Krimu i u ruskim pograničnim regionima. Cilj je da se izazove strah među Rusima, dok ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da osvoji još jedan predsjednički mandat na izborima 17. marta.

Posle napada dronom duboko na ruskoj teritoriji prošle godine, Zelenski je rekao da je Ukrajina razvila oružje koje može da pogodi mete udaljene 700 kilometara. Prošlog mjeseca je rekao da Kijev planira da proizvede milion dronova, koji su postali jedno od ključnih oružja na ratištu.

Drugi ukrajinski zvaničnici saopštili su da je plan da se ove godine proizvede više od 10.000 dronova za napade, sa dometom od više stotina kilometara, kao i više od 1.000 bespilotnih letjelica dužeg dometa koje mogu da pogode mete daleko van linije fronta i na ruskoj teritoriji.

Obje strane primjenjuju strategiju ratovanja oružjem dugog dometa, dok je na terenu zastoj zbog zime. Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da "borbe na terenu i dalje karakteriše ili statični front ili veoma postepeno, lokalno rusko napredovanje u ključnim sektorima".

Kremlj je u međuvremenu nabavio balističke rakete od Sjeverne Koreje i ispalio najmanje jednu od njih na Ukrajinu 30. decembra, saopšteno je iz Bijele kuće u četvrtak, nakon što je skinuta oznaka tajno sa obavještajnih podataka. Moskva pokušava da od Irana kupi rakete bliskog dometa, rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

Visoki ukrajinski zvaničnik Mihailo Podoljak u petak je takođe saopštio da je Rusija prvi put od početka invazije pogodila Ukrajinu sjevernokorejskom raketom.

"Više nema skrivanja. U okviru svog genocidnog rata, Ruska federacija prvi put je pogodila ukrajinsku teritoriju raketama dobijenim od Sjeverne Koreje", napisao je Podoljak na Eksu, ali nije pružio dokaze za to.

Prethodno je regionalni guverner Harkova rekao da su rakete, proizvedene van Rusije, ispaljene na tu oblast krajem decembra i početkom januara.

Na snimku agencije Rojters vide se krater i ostaci rakete koja je pala blizu gradskog centra. Nakon što mu je pokazan snimak, holandski istraživač i ekspert za sjevernokorejsku vojsku Just Olimans rekao je da izgleda kao da je riječ o ostacima rakete iz Sjeverne Koreje.

Ruski zvaničnici nisu komentarisali prethodne američke tvrdnje da Pjongjang šalje municiju Moskvi.

Ukrajina je saopštila da je presrela 21 od 29 ruskih dronova Šahed koji su ispaljeni u četvrta veče i petak ujutro. U napadu su povrijeđene dvije osobe, među kojima i 14-godišnji dječak. Riječ je o najnovijem u gotovo svakodnevnim ruskim napadima dronovima.

Ukrajina "bi trebalo da razmatri dalje slabljenje ruskih kapaciteta da vodi rat, izvođenjem sve žešće kampanje vazdušnih napada na mete daleko od linije fronta, kroz okupiranu Ukrajinu i u samoj Rusiji. To bi moglo da obuhvati napade na trupe, vojne baze i skladišta municije uz logističke centre i objekte za proizvodnju oružja", napisao je u procjeni Mikola Bjelieskov, saradnik ukrajinskog Nacionalnog instituta za strateške studije. Procjenu je objavio američki Atlantski savjet.

XS
SM
MD
LG