Linkovi

Britanski premijer u Kijevu najavio povećanje vojne pomoći


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rukuje se sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom tokom susreta u Kijevu (Foto: Stefan Rousseau / POOL / AFP)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rukuje se sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom tokom susreta u Kijevu (Foto: Stefan Rousseau / POOL / AFP)

Britanski premijer Riši Sunak posetio je u petak Kijev da bi potpisao novi bezbednosni sporazum sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i najavio povećanje vojne pomoći Ukrajini da kupi dronove.

Zelenski je rekao da će sporazum biti na snazi dok Ukrajina ne postane članica NATO-a, ocenivši da je reč o bezbednosnom dogovoru bez presedana.

"Drago mi je što smo zaključili prvi sporazum za Ujedinjenim Kraljevstvom. Ovo je osnova za saradnju sa drugim partnerima", rekao je ukrajinski lider.

Dodao je da će Ukrajina i Britanija potpisati dodatne sporazume u određenim sektorima, ako to bude potrebno.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, London je bio jedan od nasnažnijih saveznika Kijeva, a Sunak je najavio da će ta zemlja u narednoj finansijskoj godini povećati svoju podršku na 2,5 milijardi funti (oko 3,19 milijardi dolara), što je povećanje od 200 miliona funti u odnosu na prethodne dve godine, prenosi agencija Rojters.

"Naši protivnici širom sveta veruju da nemamo niti strpljenja niti resursa za duge ratove. Ako posustanemo sada, ohrabrićemo ne samo Putina, već i njegove saveznike u Severnoj Koreji, Iranu i drugde", rekao je Sunak na konferenciji za novinare.

Zelenski je rekao da smatra da će biti američke finansijske pomoći i da je veći optimista sada nego prošlog meseca.

Zelenski vrši pritisak na saveznike Zapada da pruže više podrške njegovoj zemlji u borbi protiv ruske agresije, a najavljeni britanski paket pomoći trebalo bi da obuhvati kupovinu novih dronova, uključujući nadzorne, dalekosežne i pomorske letelice. Finansiranje bi trebalo da obuhvati i kupovinu raketa dugog dometa, protivvazdušnu odbranu i artiljerijsku municiju.

"Dve godine se Ukrajina s velikom hrabrošću borila da odbije brutalnu rusku invaziju. Oni se i dalje bore, nepokolebljivi u svojoj odlučnosti da brane svoju zemlju i brane načela slobode i demokratije. Danas sam ovde s jednom porukom: Ujedinjeno Kraljevstvo neće posustati. Stajaćemo uz Ukrajinu u njenim najmračnijim vremenima i u boljim vremenima koja dolaze", rekao je Sunak.

Iz Sunakove kancelarije saopšteno je da će dve zemlje takođe potpisati "istorijski" sporazum o bezbednosnoj saradnji, nakon sporazuma Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta da Ukrajini daju bilateralne bezbednosne garancije.

Britanski izvori navode da se radi o sporazumu koji "formalizuje podršku koju je Ujedinjeo Kraljevstvo pružalo i koju će pružati kako bi bila obezbeđena bezbednost Ukrajine, uključujući tu i razmenu obaveštajnih podataka, sajber sigurnosti, medicinsku i vojnu pomoć i odbrambenu industrijsku saradnju".

"Ministarstvo odbrane će raditi sa međunarodnim partnerima na značajnom povećanju broja bespilotnih letelica predviđenih za odbranu Ukrajine", navodi se u saopštenju Vlade.

Sunak je, inače, prvi put posetio Ukrajinu u novembru 2022. godine, samo nekoliko nedelja nakon što je postao premijer Velike Britanije. Ta zemlja je, posle SAD, drugi najveći donator vojne pomoći Ukrajini, sa izdvajanjima od 3,3 milijarde dolara tokom 2022. i 2023. godine.

U ovom izveštaju korišćene su informacije agencija Rojters i Asošijejted pres

XS
SM
MD
LG