RSF: Istražiti napad i prijetnje upućene Seadu Sadikoviću

Logo nevladine organizacije "Reporteri bez granica" (Foto: AFP)

Nevladina organizacija "Reporteri bez granica" pozvala je na brzu istragu i utvrđivanje identiteta odgovornih za napad na novinara crnogorske Televizije Vijesti Seada Sadikovića.

"Istovremeno, pozivamo na istragu prijetnji koje je Sead Sadiković dobio prije napada, a koje vlasti nisu procesuirale", naveo je za Glas Amerike Pavol Salaj - koji je u toj nevladinoj organizaciji zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

U pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike, Salaj je poručio da - kada je u pitanju bezbjednost novinara svugdje - "postoji veza između prijetnji i konkretnog napada, kao i "između verbalnog i fizičkog napada".

"Pozivamo političare da osude ne samo fizičke, već i verbalne napade i da se uzdrže od pogrdne retorike protiv novinara i određenih grupa u društvu", zaključuje se u reagovanju Reportera bez granica.

Ne propustite: Crna Gora: Napadnut novinar Sead Sadiković, privedena dva lica

Crnogorska policija saopštila je da je uhapsila dvojicu mladića zbog sumnje da su u subotu, verbalno i fizički u Bijelom Polju napali Sadikovića koji je zadobio lakše povrede.

Sumnja se da su uhapšeni Nermin Omerović i Edin Dizdarević kao učesnici auto kolone, koja je u Bijelom Polju organizovana protiv „fašizma i zdravstvenog genocida“, napali Sadikovića. Slične auto kolone, u kojima je učestvovalo po više desetina vozila, organizovane su u subotu uveče u više crnogorskih gradova, prenosi RSE.

Sadikovic je rekao u ponedeljak za TV Vijesti da je potrčao za “psovačima i pljuvačima” i oteo im zastavu, da bi nakon toga bio napadnut od strane grupe batinaša.

Napad su osudili najviši crnogorski zvaničnici, političke partije, novinarska i medijska udruženja i strane diplomate u Crnoj Gori, među kojima je i američka ambasadorka Džudit Rajzing Rajnke.