SAD nastavljaju da pružaju obaveštajne podatke Ukrajini i posle kadrovskih promena u Kijevu

ARHIVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski za vreme posete Zaporožnju (Foto: AFP/Ukranian Presidential Press Service Handout)

Sjedinjene Države će nastaviti da obezbeđuju obaveštajne podatke Ukrajini nakon nedavnih kadrovskih promena u najužem krugu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, saopštio je Stejt department u ponedeljak.

Zelenski je smenio svog prijatelja iz detinjstva sa mesta šefa ukrajinske službe bezbednosti i još jednu blisku saveznicu, glavnu tužiteljku, u najvećoj unutrašnjoj čistki u Kijevu od početka rata, navodeći neuspeh njih dvoje u iskorenjivanju ruskih špijuna.

Zelenski je priznao da njegovo dvoje saveznika - šef službe bezbednosti SBU Ivan Bakanov i generalna tužiteljka Irina Venediktova - nisu uspeli da identifikuju "izdajnike" u svojim organizacijama.

"Mi smo u svakodnevnom kontaktu sa našim ukrajinskim partnerima... Ne ulažemo u ličnosti, mi ulažemo u institucije", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs novinarima na brifingu.

Ne propustite: Zelenski smenio državnog tužioca i šefa obaveštajne službe

"Imamo odnos razmene obaveštajnih podataka sa našim ukrajinskim kolegama... Nastavljamo sa tim", dodao je on.

Više od 60 zvaničnika Bakanovove bezbednosne agencije SBU i tužilaštva radilo je protiv Ukrajine na teritoriji koju je okupirala Rusija, a protiv službenika za sprovođenje zakona pokrenut je 651 slučaj pod optužbom izdaje i saradnje, rekao je ranije Zelenski.

Zelenskog, koji je na svetskoj sceni slovi kao odlučni ratni vođa, pre invazije mučile su optužbe da je imenovao prijatelje i druge autsajdere na poslove koji nisu bili upućeni u njihovu dubinu.

Bakanov, prijatelj Zelenskog iz njhovih godina detinjstva na jugu Ukrajine, pomagao je u vođenju medijskog poslovanja Zelenskog tokom njegove televizijske karijere, da bi zatim predvodio kampanju u kojoj je Zelenski ubedljivo izabran.

Venediktova, pravnica koja je prošle nedelje prisustvovala sastanku u Hagu na kojem se razgovaralo o međunarodnim naporima da se procesuiraju ruski ratni zločini u Ukrajini, savetovala je Zelenskog o reformi pravosuđa otkako je ušao u politiku.