Linkovi

Ukrajina: U ruskom granatiranju Vinice najmanje 20 mrtvih civila, među njima i deca


Zgrada oštećena u ruskom raketnom napadu na grad Vinica, 14. jul 2022.
Zgrada oštećena u ruskom raketnom napadu na grad Vinica, 14. jul 2022.

KIJEV - Tri ruske rakete pogodile su grad Vinica u centralnoj Ukrajini, i ubile 20 civila među kojima i troje dece. Prema navodima nadležnih u Ukrajini, ranjeno je više od 50 osoba, dok se 15 vodi kao nestalo.

Ukrajinska vojska saopštila je da je Vinica, grad na oko 200 kilomteara jugozapadno od Kijeva, pogođen sa tri ruske krstareće rakete ispaljene sa podmornice, a da su ukrajinske snage oborile još dve rakete.

"Krstareće rakete pogodile su dva objekta u stambenom kvartu, kuće su uništene, medicinski centar, zapaljeni su automobili i tramvaji", saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je ocenio da je reč o terorističkom aktu.

Zamenica ministra odbrane Hana Majlar je napad opisala kao "još jedan dokaz za genocid", dok je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru optužio Rusiju da je počinila još jedan ratni zločin.

Rusko ministarstvo odbrane nije komentarisalo navode o napadu na Vinicu.

Ukrajinske snage pogodile su dva vojna punkta u drugom udaru na jug Ukrajine, koji kontroliše Rusija.

U napadu na Novu Kakovku u oblasti Hersona poginulo je 13 "okupatora", izjavio hje portparol regiona Odese Serhij Bratčuk.

Rusko ministarstvo odbrane nije potvrdilo ove navode.

Nastavak razgovora o izvozu žitarica

Ukrajina, UN i Turska pohvalile su napredak u pregovorima o obnavljanju izvoza žitarica iz crnomorskih luka koji blokira Rusija.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da će dogovor biti potpisan sledeće nedelje, te da će Ankara osigurati bezbedan transport žitarica i da će sve zainteresovane strane zajednički kontrolisati pošiljke u lukama.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je u sredu da je ostvaren ključni napredak u razgovorima o nastavku izvoza ukrajinskih žitarica, ali da još nema konačnog sporazuma.

Susret ruske, ukrajinske i turske vojne delegacije sa zvaničnicima UN čija tema je bio nastavak izvoza održan je u Istanbulu iza zatvorenih vrata, na nepoznatoj lokaciji.

XS
SM
MD
LG