Linkovi

Zelenski smenio državnog tužioca i šefa obaveštajne službe


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, arhivska fotografija
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, arhivska fotografija

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je šefa obaveštajne službe SBU i državnog tužioca, navodeći kao razlog stotine slučajeva navodne izdaje i saradnje sa Rusijom.

Zelenski je rekao da više od 60 radnika obaveštajne službe i tužilaštva radi protiv Ukrajine na teritorijama koje je okupirala Rusija, a istraga o izdaji je otvorena za 651 slučaj.

Otpuštanje Ivana Bakanova, šefa obaveštajne službe i državnog tužioca Irine Venediktove, koja je predvodila procesuiranje ruskih ratnih zločina, otkrivaju značajnu rusku infiltraciju.

„Takav niz zločina protiv temelja nacionalne bezbednosti države postavlja veoma ozbiljna pitanja relevantnim liderima...Svako od ovih pitanja će dobiti odgovarajući odgovor“, rekao je Zelenski. .

U obraćanju naciji, Zelenski je ukazao na nedavno hapšenje, pod sumnjom za izdaju, bivšeg šefa SBU koji je nadgledao region Krima.

"Prikupljeno je dovoljno dokaza da se ova osoba uhapsi pod sumnjom za izdaju. Sve njegove kriminalne aktivnosti su dokumentovane", rekao je Zelenski koji je za vršioca dužnosti šefa obaveštajne službe imenovao Vasila Maljuka, dosadašnjeg zamenika.

Zelenski je rekao da je Rusija do sada upotrebila više od 3.000 krstarećih raketa i da je "nemoguće izbrojati" broj artiljerijskih i drugih udara.

U napadu krstarećom raketom na grad Vinica, koji je daleko od linije fronta, poginule su 24 osobe, među njima i četovorogodišnja Liza Dmitrijeva.

Ukrajina je intenzivirala kontranapade, uz pomoć zapadnog oružja dugog dometa, koje je počelo da pristiže. Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su značajno smanjene ofanzivne sposobnosti Rusije.

Generalštab Ukrajine saopštio je da su njene snage odbile ruske napade u nekoliko gradova u regionu Donjecka.

Rusija je naredila vojnim jedinicama da intenziviraju operacije kako bi sprečile ukrajinske udare na oblasti koje drži Moskva.

Najmanje 10 eksplozija tokom noći prijavljeno je u južnom gradu Nikolajevu, ali nema informacija o žrtvama, dok su dve osobe poginule, a 10 ranjeno u Avdijevki i Novom Donbasu, saopštio je ukrajinski generalštab.

Rojters nije mogao da potvrdi nezavisno ove navode.

XS
SM
MD
LG