Marš za rasnu pravdu u Vašingtonu

Demonstranti na Pensilvanija aveniji u Vašingtonu

U protestima učestvuje i rodbina nedavnih crnaca koje su ubili pripadnici policije: Majkla Brauna, Erika Garnera i Tamira Rajsa...

Hiljade ljudi okupile su se u Vašingtonu u znak protesta zbog policijskih ubistava nenaoružanih crnaca i pozovu na reforme zakona o organima reda.

Rodbina Majkla Brauna, Erika Garnera, Tamira Rajsa i Trejvona Martina - za koje učesnici protesta tvrde da su žrtve rasne nepravde - učestvuju u demonstracijama koje organizaori nazivaju "Marš pravda za sve".

Miting koji se održava u neposrednoj blizini zgrade Kongresa deo je serije protesta širom SAD planiranih za danas, u organizaciji grupe "Ferguson Action".

Protesti se održavaju širom zemlje od kada je prošlog meseca velika porota odlučila da ne podigne optuđnicu protiv belog policajca koji je ubio 18-godišnjeg Brauna, u predgrađu Sent Luisa Fergusonu, u državi Misuri.

Demonstracije su ponovo uzele maha kada je velika porota u Njujorku odbila da podigne optužnicu protiv policijaca u slučaju ubistva Garnera, koji je umro pošto je jedan od njih upotrebio zahvat poznatiji kao "kragna". Gradski patolog utvrdio je da se radi o ubuistvu.

Slučaj Tamira Rajsa - 12-godišnjaka koga je ubila policija u Ohaju, pošto je mahao - kako se ispostavilo - pištoljem igračkom, takođe je podigao tenzije, a mnogim Amerikancima i dalje u u svežem sećanju Trejvon Martin, koga je 2012. ubio hispanac, pripadnik takozvane "građanske straže" na Floridi.

Protest u Vašingtonu organizovao je sveštenik Al Šarpton, a skupovi su planirani i u drugim delovima SAD - od Njujorka, preko južne države Misisipi, do kampusa Univerzitetea države Indijana. Demonstracije bi trebalo da se održe i u najvećm kanadskom gradu - Torontu.