Linkovi

Ferguson: Nema optužnice, nasilje na ulicama


Ruševine zgrade zapaljene u sinoćnim neredima u Ferguson
Ruševine zgrade zapaljene u sinoćnim neredima u Ferguson

Gradić Ferguson u saveznoj državi Mizuri priprema se za nastavak protesta, posle odluke velike porote da ne podigne optužnicu protiv policajca koji je ubio nenanoružanog afroameričkog tinejdžera

Odluka, koja je saopštena kasno sinoć, izazvala je talas nasilja na ulicama Fergusona...

Demonstranti su pljačkali prodavnice, palili automobile, a izgorelo je i najmanje desetak objekata. Policija je saopštila da je u tom predgrađu Sent Luisa uhapšena najmanje 61 osoba i uprkos tome što nije prijavljena nijedna povreda, sinoćnji nemiri bili su najgori u Fergusonu u poslednjih par meseci.

Sve je počelo neposredno pošto je okružni tužilac Sent Luisa Robert Mekalok saopštio da je velika porota utvrdila da nema osnovane sumnje za podizanje optužnice protiv policajca Derena Vilsona, koji je 9. avgusta ubio 18-godišnjeg Majkla Brauna.

Ubrzo posle Mekaloka, naciji se obratio predsednik Brak Obama, pozivajući sve da se uzdrže od nasilja

"U prvom redu, mi smo nacija izgrađena na vladavini prava. I stoga moramo da prihvatimo da je na velikoj poroti bilo da donese ovu odluku. Ima Amerikanaca koji se slažu s njom, a ima i Amerikanaca koji su duboko razočarani, čak besni. To je razumljiva rakcija. Međutim, ja se pridružujem Majklovim roditeljima u molbi da svako ko bude protestovao zbog ove odluke to uradi na miran način".

Te molbe nisu urodile plodom... Nekoliko minuta posle objavljivanja odluke neredi su se oteli kontroli... Neki demonstranti su gađali policiju kamenjem i flašama, a organi reda odgovorili su suzavcem i gumenim mecima. Šef policije okruga Sent Luis Džon Belmar saopštio je da je najmanje 12 zgrada zapaljeno, da policija nije ispalila nijedan bojevi metak, ali da je on lično čuo oko 150 pucnjeva iz vatrenog oružja tokom noći.

"Nemam problem da vam kažem da nisam video mirne porteste ove noći. I zbog toga sam razočaran. Ne kažem da nije bilo ljudi koji su došli iz pravih razgola, ali je se sve nažalost otelo kontroli i, iskreno, ono što sam video noćas – a bio sam tu sve vreme u sred svega zajedno s kapetanom Džonsonom – verovatno je gore od najgore noći koju smo imali u avgustu".

Demonstracije su održane i u drugim gradovima širom SAD. Na Tajm skveru u Njujorku, demonstranti su istakli transparente kritikujući „policijsku tiraniju“ i uzvikivali „Ruke gore, ne pucaj“, slogan koji je postao veoma popularan na skupovima protiv policijskog nasilja. U Ouklendu i Čikagu, demonstranti su preplavili ulice i blokirali vozila držeći ruke u vazduhu.

Mala grupa demonstranata okupila se i u Vašingtonu, ispred Bele kuće. Porodica Majkla Brauna pozvala je sve da se uzdrže od nasilja, ali su roditelji ubijenog tinejdžera u zvaničnom saopštenju naveli da su „duboko razočarani“ odlukom velike porote.

XS
SM
MD
LG