Linkovi

"Ferguson" naneo štetu američkom imidžu


Demonstranti u Njujorku traže pravdu u slučaju Erika Garnera koji je ubijen u policijskoj akciji.
Demonstranti u Njujorku traže pravdu u slučaju Erika Garnera koji je ubijen u policijskoj akciji.

Dok svet prati proteste zbog izostanka sudske kazne za policajce koji su ubili nenaoružane Afroamerikance u Fergusonu i Njujorku, mnogi smatraju da su ti dogadjaji naneli štetu imidžu Amerike kao borca za ljudska prava.

Rasni odnosi u SAD ponovo su u centru svetske pažnje posle nedavnih odluka o nepodizanju optužnica protiv policajaca zbog ubistva dvojice Afroamerikanaca u dva odvojena slučaja – u Misuriju i gradu Njujorku. Dopisnik Glasa Amerike, Al Pesin, iz Londona izveštava da postoje mišljenja da su ti slučajevi naneli štetu imidžu Sjedinjenih Država kao borca za ljudska prava.

Odluke u Fergusonu u Misuriju, i Njujorku izazvale su masovne proteste i globalno medijsko pokrivanje. Protesti su danima održavani u raznim delovima SAD, a inspirisali su manifestacije podrške širom sveta, kao što je protest u Londonu.

Na gradskom Kings Koledžu, studenti razmatraju tu temu na časovima Američkih studija.

Šiang Jingćao je 23-godišnji student ekonomije iz Kine, koji je takodje studirao u Sjedinjenim Državama.

„U kineskoj štampi se sada često pojavljuju komentari – Sjedinjene Države – oni uvek zagovaraju poštovanje ljudskih prava ali gledajte ih sad, izgleda imaju dvostruke standarde za ljudska prava“

Ovi studenti proučavaju Ameriku, i svi su je posetili u nekom trenutku. Incident u Njujorku vide kao jasan slučaj nekažnjene policijske brutalnosti ali smatraju da je dogadjaj u Fergusonu manje nedvosmislen. Medjutim, 53-godišnji student magistarskih studija, Pol Zimerman iz Londona, kaže da detalji nisu toliko bitni koliko je važna šira slika.

“Postoji pretpostavka da se dogodilo nešto što nije ispravno, nije kako treba...“

24-godišnji Mark Istvud iz severne Engleske se slaže:

Mislim da su dogadjaji izneli na videlo jedan širi problem. Za mene, priča o Fergusonu i onome što se dogodilo u Njujorku ovog meseca više govori o pitanjima strukturalnog rasizma.“

Takodje, postoji osećaj razočarenja što izbor Baraka Obame za predsednika nije značio da su svi američki rasni problemi rešeni.

“Izbor crnačkog predsednika, je u teoriji, transformisao društvo, ali je potrebno da se dogodi još mnogo toga kako bi se ispravilo mnogo, mnogo godina sistematske nepravde“, smatra Zimerman.

“Jedan crni predsednik ne može da promeni sve te stvari. Oni moraju da promene pravosudni sistem, pa čak i neke zakone“, smatra Šing Jinćao.

Profesor Američkih studija, Džošua Sajmon, kaže da neki od njegovih studenata vide dva aspekta priče iz Fergusona i Njujorka.

“Oni to vide kao prilično šokantan pokazatelj preostalih rasnih nepravdi u Sjedinjenim Državam ali i kao ohrabrujući znak da gradjani SAD neće mirno prihvatiti da se takve stvari dešavaju.“

Emotivne scene sa sahrana ubijenih Afroamerikanaca doprinele su reakciji javnosti u inostranstvu. Profesor Sajmon kaže da mnogi ljudi Sjedinjenim Državama odaju zasluženo priznanje zbog napretka u rasnim odnosima. Medjutim, prema njegovoj oceni, nedavni dogadjaji su pažnju preusmerili na to koliko je još posla ostalo da se obavi na tom polju, a ujedno su i otežali realizaciju američke težnje da budu „moralni lider“.

XS
SM
MD
LG