Jevtić: Dobro da su raseljena lica tema dijaloga, ali potrebni konkretni koraci

Dalibor Jevtić, Srđan Popović i Goran Rakić (s leva) otvaraju Omladinski centar u Čaglavici (Foto: VOA)

Dobro je što se u procesu dijaloga Beograda i Prištine razgovara i o raseljenim licima, međutim važno je da u taj proces bude uključeno i ministarstvo za zajednice i povratak, rekao je ministar u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

Posle današnjeg otvaranja Omladinskog centra u Gračanici, Jevtić je kazao da je dijalog bez konkretnih rezultata samo gubljenje vremena i energije.

Ministar za zajednice i povratak poručio je da u nastavku dijaloga Beograda i Prištine očekuje konkretne rezultate i istakao da je srećan što se, kako je kazao, kroz dijalog pokrenulo i pitanje raseljenih lica.

„S druge strane, nisam video nikakve konkretne korake u tom procesu, očekivao sam da ministarstvo, na čijem sam čelu bio, bude uključeno u taj proces, prosto kao neko ko se bavi tim pitanjem. Međutim, to se do danas nije desilo. Imao sam priliku da razgovaram sa savetnikom gospodina Lajčaka i izneo sam mu ono što mislim da je važno da se po tom pitanju nađe“, kazao je Jevtić.

Your browser doesn’t support HTML5

Jevtić: Dobro da su raseljena lica tema dijaloga, ali potrebni konkretni koraci

On je sa zamenikom premijera Kosova Goranom Rakićem i gradonačelnikom Gračanice Srđanom Popovićem otvorio Omladinski centar u Gračanici.

„Moći ćemo da gradimo budućnost samo ako imamo jaku i pametnu omladinu. Omladinu koja će stvarati, omladinu koja će živeti na ovim prostorima, koja će planirati svoju budućnost, a na nama, koji smo preuzeli odgovornost, kako na lokalnom tako i na centralnom niovu, je da njima omogućimo što bolje moguće uslove za to“, kazao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Rakić, koji je i ministar administracije lokalne samouprave, obećao je da će ovo ministarstvo centar opremiti IT opremom.

„Kao što sam na tabli u ovoj prostoriji napisao da su mladi naša budućnost, želim da kažem da je naša obaveza da tamo gde je naša budućnost budemo prisutni i mi, i ne samo da budemo prisutni, već da pružimo maksimalnu podršku i budite uvereni da se na ovome nećemo zaustaviti“, rekao je Rakić.

Ne propustite: UNDP: Mladi na Kosovu razmišljaju o odlasku

Omladinskim centrom će rukovoditi NVO Omladinski savet Gračanica, a centar će - kako je rečeno - biti dom svih mladih ljudi koji žele da napreduju, rade i razvijaju svoje veštine.

„To je jedna velika stvar, jedan znak koji će doprineti boljem radu Omladinskog saveta gde će se funkcionisanje podići na neki viši nivo i samim tim imati i neke produktivnije mlade ljude, imati bolje projekte i imati boljitak za celu našu zajednicu“, rekao je Dušan Borisavljević, predsednik Omaldinskog saveta Gračanica.

Izgradnju Omladinskog centra u vrednosti od 47.000 evra finansirali su Opština Gračanica i Ministarstvo za zajednice i povratak u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije.