Izvještaj EK: Crna Gora da nastavi pravosudne reforme i borbu protiv kriminala i obezbijedi nezavisnost institucija

Zastave EU ispred sedišta Evropske komisije u Briselu

Najnoviji izvještaj Evropske komisije (EK) za Crnu Goru ukazao je na važnost nastavka postizanja rezultata u oblasti reforme pravosudja i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i obezbijediti stvarnu nezavisnost odgovarajućih institucija.

“Što se tiče reforme pravosudja, Crna Gora nastavlja da ulaže napore u razvoj i promociju alternativno rješavanje sporova, kao i na IT sistemu pravosudja. Ministarstvo pravde je objavilo analizu koja bi trebala da posluži kao temelj za izradu nove strategije racionalizacije pravosudne mreže, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu EU i dodaje da konkretni koraci u tom smislu još nisu preduzeti", navodi se u izvještaju objavljenom na sajtu EU.

U dokumentu, koji predstavlja prateću analizu glavnog izvještaja EK Evropskom parlamentu i Savjetu o realizaciji makrofinansijske pomoći trećim zemljama u 2021, ističe se da je “i dalje važno da Crna Gora ne poništi ranija dostignuća u reformi pravosuđa i da nastavi da ostvaruje rezultate, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok istovremeno obezbjedjuje stvarnu nezavisnost svih odgovarajućih institucija”.

Ne propustite: Američke diplomate: Crna Gora da ne propusti evropsku šansu

Izvještaj, pored ostalog, navodi i da se obrazovni sistem Crne Gore suočava s brojnim izazovima, te da crnogorski učenici zaostaju za svojim vršnjacima u brojnim medjunarodnim rejtinzima.

“Ovdje postoji hronična neusklađenost zanimanja u odnosu na prilike na tržištu rada, dok je pandemija COVID-19 doprinijela brzom razvoju digitalizacije obrazovnog sistema, ali ne i njegovom kvalitetu”, navodi Izvještaj EK.

U dokumentu se navodi da su “više cijene hrane i energije i dalje stvarale inflatorne pritiske, te da je, shodno tome, inflacija u decembru 2021. dodatno porasla na 4.6 odsto za razliku od kontrakcije od 0.9 odsto godinu dana ranije”.

EK ocjenjuje da su buduće ekonomske projekcije okružene velikom neizvjesnošću povezane sa razvojem Kovida 19, visokim cijenama hrane i energije, kao i uticajem ruske invazije na Ukrajinu na sektor turizma.

Komisija je u svojoj proljećnoj projekciji ekonomskog rasta za Crnu Goru revidirala svoje ranije prognoze naniže, na projektovanih 3.8 odsto BDP-a u 2022.