Nova verzija ajfona, treća kamera i jeftiniji osnovni model

  • Ričard Grin

Izvršni direktor Epla Tim Kuk predstavlja novi Ajfon 11 na promociji u sedištu firme u Kupertinu, u Kaliforniji, 10. septembra 2019. (Foto: Reuters/Stephen Lam)

Kompanija Epl, suočena sa sve većom konkurencijom na tržištu pametnih telefona, predstavila je u utorak u Kaliforniji nove verzije ajfona.

Prezentaciju je otvorio izvršni direktor kompanije Tim Kuk.

"Za naše potrošače koji žele najsofisticiraniju tehnologiju, koja zaista ne poznaje granice, proizveli smo nešto specijalno i uzbuđen sam što to mogu da vam predstavim”.

Kuk je u sjedištu kompanije u Kupertinu, u Kaliforniji, predstavio Ajfon 11 Pro i Ajfon 11 Pro Maks - koji će imati treću kameru, što je već slučaj sa telefonima Eplovih rivala Samsung i Huavei.

Ne propustite: Samsung predstavio novu liniju pametnih telefona

"Sa ove tri kamere, imaćete nevjerovatnu kreativnu kontrolu. Možete da koristiti telefoto i stvarno zumirate ono što slikate, ili da napravite širi kadar i ispričate malo više, ili pak da koristite najširi kadar da bi u potpunosti otkrili okolinu”, kaže tehnoloki ekspert ​Vejn Lem.

Međutim, Epl je iznenadio potrošače cijenom osnovnog modela ajfon 11 od 700 dolara, što je 50 dolara jeftinije od prošlogodišnjeg Ajfona XR, dok će Ajfon Pro i Pro Maks koštati hiljadu dolara i više.

Smanjenje cijene rezultat je nedavnog trenda među potrošačima koji se svojih starih telefona odriču dugo nakon predstavljanja, novih, skupljih verzija, dodaje Lem.

Ne propustite: Epl predstavio novi ajfon i sat

"Imate ljude koji su platili hiljade dolara za telefone i vjerovatno neće kupovati nove naredne dvije ili tri godine. Znači, cilj je da se privuku vlasnici starije generacije telefona i veći broj onih koji trenutno ne koriste Eplov operativni sistem - IOS”.

Izvršni direktor Epla rekao da će svi koji kupe nove telefone ili poboljšane ajped kompjutere dobiti i besplatnu jednogodišnju pretplatu na novi servis za strimovanje, Epl TV plus, koji s radom počinje 1. novembra.

Kompanija je najavila da će novi korisnici servisa moći da vide originalne drame, komedije i drugi sadržaj za samo pet dolara mjesečno, što će biti velika konkurencija Netfliksu i drugim servisima za strimovanje.

Novi ajfoni i poboljšane verzije ajpeda i eplovih satova počeće da se prodaju 20. septembra.