Linkovi

Gugl i Jutjub kažnjeni zbog nelegalnog prikupljanja podataka o deci


Vebsajt Jutjub, u vlasništvu kompanije Gugl, platiće kaznu od 170 miliona dolara po otpužbi za nelegalno prikupljanje i delenje ličnih informacija o deci.

Gugl će u okviru sporazuma o poravnanju platiti Federalnoj trgovinskoj komisiji 136 miliona dolara, a državi Njujork 34 miliona.

Reč je o najvećoj kazni izrečenoj zbog kršenja federalnog zakona iz 1998. godine, kojim se zabranjuje prikupljanje podataka o deci mlađoj od 13 godina, bez roditeljskog pristanka.

Jutjub je optužen da je prikupljao lične podatke o gledaocima dečjih kanala bez roditeljskog pristanka i da ih je koristio za ciljane reklame.

"Jutjub je kod potencijalnih korporativnih klijenata promovisao svoju popularnost među decom. Međutim, kada se govorilo o poštovanju zakona koji štiti privatnost dece, kompanija je odbijala da prizna da se delovi njene platforme jasno namenjeni deci", rekao je predsedavajući komisije Džo Simons.

Jutjub će osim plaćanja novčane kazne morati i da preispita način na koji tretira sadržaj za decu.

"Podatke o bilo kome ko gleda dečji sadržaj na Jutjubu tretiraćemo kao da je reč o detetu, bez obzira na starost korisnika. To znači da ćemo ograničiti prikupljanje podataka, i u potpunosti ukloniti ciljane reklame s tog sadržaja", saopštila je izvršna direktora Jutjuba Suzan Vojcicki.

Velike tehnološke kompanije su poslednje dve godine pod sve većim nadzorom američke vlade, naročito zbog načina koji prikupljaju i koriste lične podatke o korisnicima, ali i zbog mogućeg nelegalnog gušenja konkurencije.

XS
SM
MD
LG