Linkovi

Erdogan pozvao Turke da bojkotuju francusku robu


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari, 26. oktobra 2020.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari, 26. oktobra 2020.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je građanima Turske da bojktuju francusku robu, zbog, kako je rekao, “anti-islamskih ciljeva” Francuske.

U govoru koji je prenosila turska televizija, Erdogan je pozvao zemlje Evropske unije da izvrše pritisak na Francusku da okonča inicijative predsednika Emanuela Makrona u borbi protiv “islamskog separatizma”. Makron je rekao da nekim muslimanskim zajednicama u Francuskoj preti opasnost da ih “preuzme separatizam”.

"Ne kupujte robu sa francuskim oznakama”, rekao je Erdogan, kako prenosi BBC. Dodao je da “evropski lideri treba da kažu francuskom predsedniku da zaustavi kampanju mržnje.”

Tenzije između dve NATO saveznice porasle su od kako je Makron obećao da će braniti sekularizam posle ubistva francuskog nastavnika ranije ovog meseca, kome je na ulici odsekao glavu jedan militantni mladi musliman, zbog karikatura proroka Muhameda.

Makron je islam nazvao “religijom u krizi”, javlja BBC, i najavio je mere za suzbijanje pojave koju naziva separatizmom. Francuska ima najveću muslimansku zajednicu u Zapadnoj Evropi.

Kakav će biti efekat bojkota ostaje da se vidi. Francuska je deseti najveći izvoznik robe Turskoj, a ujedno sedmo najveće tržište za izvoz turskih proizvoda, preneo je Rojters.

Francuska i Turska su se nedavno sukobile oko politike u Siriji i Libiji, kao i zbog turske eksploatacije nafte i gasa u istočnom delu Sredozemnog mora. Takođe imaju suprostavljena mišljenja povodom sukoba u Nagorno-Karabahu.

XS
SM
MD
LG