Linkovi

Zum angažovao bivšeg Fejsbukovog direktora za zaštitu korisničkih podataka


Dosta toga je potrebno učiniti u poboljšanju samog jezgra aplikacije – njenog kriptografskog dizajna i insfrastrukture: Aleks Stamos (Foto: Reuters)
Dosta toga je potrebno učiniti u poboljšanju samog jezgra aplikacije – njenog kriptografskog dizajna i insfrastrukture: Aleks Stamos (Foto: Reuters)

Kompanija Zum (Zoom Video Communications Inc) angažovala je na savetničku poziciju Aleksa Stamosa bivšeg čelnika za zaštitu podataka korisnika Fejsbuka. Kompanija koja pruža usluge video komunikacije najavila je i osnivanje savetodavnog tela čija je svrha poboljšanje zaštite privatnosti korisnika servisa kojih je sve više usled globalne pandemije koronavirusa, objavila je agencija Rojters.

"Dosta toga je potrebno učiniti u poboljšanju samog jezgra aplikacije – njenog kriptografskog dizajna i insfrastrukture. Radujem se što ću sa Zumovim inženjerima raditi na tim projektima”, napisao je Stamos, profesor na Stenford univerzitetu, u blogu objavljenom u sredu.

Stamos je u tokom marta u nekoliko objava na društvenoj mreži Tviter od kompanije Zum zatražio veću transparentnost i razvijanje strategije bezbednosti korisničkih podataka.

Nakon toga osnivač Zuma i direktor Erik Juan pozvao je Stamosa da se priključi kao spoljni savetnik.

Takođe, u sredu je objavljena informacija da je protiv Zuma podneta tužba jednog akcionara zbog, kako je navedeno, toga što ne štiti u dovoljnoj meri privatnost korisnika. Podnosilac Majkl Dru je u svojoj tužbi ukazao da su medijski izveštaji u kojima su naglašeni nedostaci u zaštiti privatnosti uticali na pad vrednosti akcija kompanije Zum, objavio je Rojters.

Zum su milioni ljudi širom sveta počeli da koriste s obzirom na to da su primorani da svoje poslove radi od kuće.

Međutim, sada se suočava sa gubitkom korisnika koji su zabrinuti zbog moguće nebezbedne komunikacije i slučajeva kada su nepozvani korisnici doslovce upadali na sastanke održavane putem Zuma. Istovremeno, zabeležen je i pad vrednosti akcija te kompanije na berzi i to za trećinu – posle skoka koji su imale u drugoj polovini marta.

Kompanija Spejseks Ilona Maska nedavno je svojim zaposlenima uvela zabranu upotrebe Zuma – navodeći kao razlog zabrinutost zbog privatnosti i bezbednosti – dok je kabinet Vlade Tajvana naložio državnim agencijama da prekinu sa korišćenjem te aplikacije.

Erik Juan, izvršni direktor Zuma, prošle nedelje se izvinio korisnicima zbog toga što, kako je rekao, nije ispunila očekivanja korisnika u domenu zaštite privatnosti njihovih podataka. Juan je, navodi agencija Rojters, rekao da kompanija preduzima mere u otklanjanju nedostaka.

XS
SM
MD
LG