Linkovi

"Tesline" baterije proizvode struju za celu kuću


Generalni direktor "Tesle" Ilon Mask predstavlja nove baterije na solarnu energiju
Generalni direktor "Tesle" Ilon Mask predstavlja nove baterije na solarnu energiju

Generalni direktor kompanije "Tesla" predstavio baterije na solarnu energiju za kućnu upotrebu, koje mogu da napajaju strujom čitavu kuću.

Spekulacije o "Teslinoj" tajnoj bateriji pokazale su se kao tačne. Kompanija "Tesla motors", poznata po proizvodnji električnih vozila, dolazi i u vaše domove. Predstavljena je nova linija baterija koje će skladištiti solarnu energiju, a koje su dovoljno jake da napajaju strujom čitavu kuću.

Generalni direktor "Tesle" Ilon Mask objašnjava da baterije mogu da posluže kao rezervni izvor električne energije za kuću, pa čak i da omoguće ljudima da se u potpunosti skinu sa električne mreže.

"Omogućava vam miran san. Ukoliko dođe do nestanka struje, vi ćete uvek imati električnu energiju. Ako živite negde gde je hladno, ne morate da brinete da li ćete ostati bez struje u slučaju ledene oluje. Možete, ukoliko to želite, da se potpuno prebacite na solarnu energiju”, priča Mask.

Ova kućna verzija litijum-jonskih baterija na punjenje nazvana je "Powerwall". Predviđeno je da bude okačena na zid, a najjefitniji model košta 3.000 dolara.

"Tesla" takođe nudi industrijske baterije velike snage pod nazivom "power packs”, koje su namenjene za pomoć distribucionim kompanijama da kontrolišu korišćenje obnovljive energije u električnoj mreži.

Dojče banka procenjuje da bi prodaja kućnih i industrijskih baterija “Tesli” donela prihod od čak 4 i po miljarde dolara.

Analitičar firme "Robert W Bejrd", Bendžamin Kejlo smatra da je skladištenje energije odlična prilika, srednjeročno i dugoročno, koja bi vremenom trebalo da postane veoma unosan posao.

XS
SM
MD
LG