Linkovi

Zika - što se više zna, sve veća zabrinutost


Zamenica direktora Centara za kontrolu bolesti En Šukat
Zamenica direktora Centara za kontrolu bolesti En Šukat

Zamenica direktora američkih Centara za kontrolu bolesti dr En Šukat predstavila nova saznanja koja pokazuju da je zika virus povezan sa mnogo većim brojem komplikacija u trudnoći, koje prevazilaze već poznate činjenice o mikrocefaliji...

Američki zdravstveni zvaničnici saopštili su da što istraživači više znaju o zika virusu, sve su zabrinutiji o neurološkim efektima i dugotrajnim komplikacijama zbog virusa.

Dr En Šukat, zamenica direktora američkih Centara za kontrolu bolesti, predstavila je nova saznanja koja pokazuju da je zika virus povezan sa mnogo većim brojem komplikacija u trudnoći, koje prevazilaze već poznate činjenice o mikrocefaliji.

“Većina onoga što znamo nije ohrabrujuća. Ustanovili smo da je virus povezan sa većim brojem komplikacija u trudnoći, ne samo mikrocefalijom, već i prevremenim rođenjem i slepilom, problemima sa očima i nekim drugim stanjima”.

Dr Šukat je naglasila zabrinutost povodom širenja bolesti sa stotinama hiljada potencijalnih slučajeva u Portoriku i pozvala Kongres da hitno odobri 1,9 milijardi dolara za hitno finansiranje borbe protiv zika virusa.

Zvaničnici Bele Kuće upozorili su da bez finansiranja, Amerika rizikuje sposobnost da odgovori na zika virus, uključujući odlaganje kontrole komaraca i praćenje, testiranje i razvoj vakcine.

Administracija predsednika Obame saopštila je prošle nedelje da će preusmeriti skoro 600 miliona dolara, većinom iz postojećih fondova za borbu protiv ebole, za sprečavanje širenja zika virusa.

XS
SM
MD
LG