Linkovi

Kontrola komaraca ključna za sprečavanje zike


Zdravstveni radnici zaprašuju komarce u Portoriku
Zdravstveni radnici zaprašuju komarce u Portoriku

Ne postoji vakcina protiv virusa zika tako da se kontrola svodi na kontrolisanje komarca koji prenosi virus.

Naučnici su u trci sa vremenom. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da bi oko 4 miliona ljudi moglo da bude inficirano zika virusom do kraja godine i naravno da je najveća zabrinutost zbog virusa njegova veza sa deformitetima kod novorođenčadi. Izgleda da je jedini način da se zaustavi virus, da se uništi ili promeni komarac koji ga prenosi.

Ne postoji vakcina protiv virusa zika tako da se kontrola svodi na kontrolisanje komarca koji prenosi virus. Zemlje u Latinskoj Americi zaprašuju komarce insekticidima da bi ih uništili ali potrebno je uraditi više od toga.

“Spoljno zaprašivanje ima ograničenu delotvornost jer komarci dišu u različitim vrstama kontejnera u kojima obično nisu izloženi zaprašivanju”, smatra Piter Armbruster sa Univerziteta Džordžtaun.

Komarci koji prenose virus zika mogu da polažu jaja u starim gumama, cisternama za vodu, čepovima od flaša u kojima ima samo jedna, do dve kapi vode.

“Insekticidi takođe mogu da budu korišćeni za uništavanje larvi, što je stanje u kojem komarci žive u svojim vodenim naseobinama”, navodi Armbruster.

Istraživači se takođe trude da genetski promene komarce.

“Pokušavamo da manipulišemo komarce na takav način da budu otporni na te viruse, kako bi prenošenje moglo da bude prekinuto”, ističe Aleksander Franc sa Univerziteta Mizurija.

Ipak, jedan drugi metod koristi bakteriju da se, ili steriliše mužjak komarca ili da se spreči da komarac bude zaražen virusom. Istraživači iz britanske kompanije Oksitek modifikovali su komarca tako da njegovo potomstvo umire pre nego što može da se reprodukuje. Jedan naučnik iz Oksiteka izjavio je za glas Amerike da su testovi na Kajmanskim Ostrvima i u Brazilu smanjili broj larvi divljih komaraca za više od 80 odsto.

Jednom kada ta određena populacija komaraca spadne na nivo kada više ne predstavlja pretnju, pažljivim praćenjem moglo bi da se odredi da li treba pustiti dodatni broj modifikovanih komaraca ili bi insekticidi mogli da završe posao. Sa laboratorijom u Brazilu i jednom još većom u pripremi, Oksitek je možda kompanija koja je najbliža da tome da ponudi rešenje.

“Najdelotvorniji pristup za sprečavanje porasta populacije komaraca je da se primeni integrisana strategija u kojoj bi se kombinovali pristupi genetski modifikovanih komaraca i tradicionalnog zaprašivanja insekticidima kao i uništavanje staništa”, ističe Armbruster.

Većina tih rešenja je još u eksperimantalnoj fazi. U međuvremenu, milioni trudnica zavise od toga da li će istraživači pronaći nešto brzo i poštedeti njihove bebe od rizika doživotnog invaliditeta povezanog sa zika virusom.

XS
SM
MD
LG