Linkovi

Lekari apeluju na Kongres zbog zika virusa


Lekari iz najvećih medicinskih organizacija i zdravstvenih agencija pozivaju Kongres da omogući hitno finansiranje borbe protiv širenja zika virusa.

Poziv stiže u trenutku kada proleće donosi toplije temperature i više komaraca koji mogu da šire virus. Sezona komaraca je sve bliža u Sjedinjenim Državama, a sa njom i sve veća zabrinutost zbog zika virusa kojeg prenose komarci.

“Zika je već u Sjedinjenim Državama i teritorijama. Već je inficirala stotine Amerikanaca koji su putovali na mesta koja su pogođena zikom. Već se širi u Portoriku i drugim američkim teritorijama. Očekujemo da će nastaviti da se širi”, ističe Tom Friden, direktor Centara za kontrolu bolesti.

Zika je povezana sa ozbiljnim deformitetima, spontanim pobačajima i smrtnim slučajevima novorođenčadi kao i sa paralizom kod odraslih. Centri za kontrolu bolesti organizovali su 1. aprila konferenciju u Atlanti. Zdravstveni zvaničnici ne misle da će virus imati razoran uticaj u Severnoj Americi kao što je imao u Južnoj ali vodeći lekari kažu da to nije velika uteha.

“Ako nismo ispred toga, kao što su rekli u Atlanti, odnosno ako nismo pripremljeni i ne radimo najbolje što možemo, onda ne radimo svoj posao”, kaže Hal Lorens sa Američkog koledža za ginekologiju i akušerstvo.

Početkom februara, predsednik Obama zatražio je od Kongresa 1,9 milijardi dolara hitnih sredstava za borbu protiv zika virusa. Krajem marta, predsednik predstavničkog doma Pol Rajan izjavio je da federalna vlada može da iskoristi ostatak novca iz programa za ebolu. Ali zdravstvene agencije navele su da je novac već preusmeren za sprečavanje još jedne epidemije ebole. Trenutno, državni i lokalni sekretarijati kažu da nemaju novac za programe praćenja, testiranja, kontrole komaraca i pomoći za trudnice.

“Mnogi zdravstveni sekretarijati imaju smanjeno finansiranje, smanjene budžete tokom vremena, bilo da su za kontrolu vektora ili normalno praćenje. To jednostavno slabi infrastrukturu za borbu protiv te pretnje i drugih pretnji kao što je ova”, konstatuje Oskar Alejn iz Nacionalnog udruženja zdravstvenih zvaničnika.

Do sada, trudnicama se savetovalo da izbegavaju ujede komaraca, savet koji je teško pratiti.

“Pedeset odsto trudnoća u ovoj zemlji je neplanirano”, ističe Hal Lorens sa Američkog koledža za ginekologiju i akušerstvo.

Kao dodatak, virus može da se prenese seksualnim putem. Zbog toga što oni vide kao hitnu potrebu, desetine zagovornika prava pacijenata i zdravstvenih organizacija dodalo je svoje glasove onima iz vladinih zdravstvenih agencija i predsedniku Obami u njihovom zahtevu Kongresu za nova sredstva koja bi pomogla usporavanju širenja zika virusa i dala vremena naučnicima da razviju i testiraju vakcinu.

XS
SM
MD
LG