Linkovi

Zika - veća pretnja od ebole


Žanin Santos sa tromesečnim sinom Enrikeom koji je rodjen sa mikrocefalijom.
Žanin Santos sa tromesečnim sinom Enrikeom koji je rodjen sa mikrocefalijom.

Direktorka SZO Margaret Čen izjavila je da bi situacija sa zikom mogla da postane mnogo gora pre nego što se poboljša.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da će zika virus, koji se ubrzano širi po Latinskoj Americi pogoditi mnogo više ljudi pre nego što bude zaustavljen. Lekari i naučnici postavili su sprečavanje širenja virusa kao najviši prioritet.

U Brazilu, strah i zabrinutost zbog virusa zika su sve veći zbog njegove povezanosti sa deformitetima kod beba. Nakon dokaza koje je pronašla misija u toj zemlji 24. februara, direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čen uputila je sledeću poruku.

„Stvari mogu da budu gore pre nego što postanu bolje.“

Doktorka Čen je nazvala zika virus mnogo većom pretnjom od epidemije ebole u Zapadnoj Africi uzimajući u obzir obim širenja zike i njenu povezanost sa mikrocefalijom, deformitetom koji izlaže bebe riziku dugotrajnih razvojnih problema. Američki zdravstveni zvaničnici naglasili su potrebu za finansiranjem daljih istraživanja bolesti, vakcine protiv nje, kao i pomoći američkim saveznim državama i teritorijama da se pripreme za širenje virusa.

“Moramo da se pripremimo za reagovanje u Portoriku. Potrebno je da bude spreman ostatak Amerike jer će se putnici vraćati iz tih pogođenih oblasti. Moramo da sarađujemo sa međunarodnim partnerima na terenu, da naučimo što više možemo kako bi mogli da zaštitimo Amerikance”, ističe En Šuket, iz Centara za kontrolu bolesti.

Centri sarađuju sa ministarstvima zdravlja u Kolumbiji i Brazilu kako bi ustanovili da li virus izaziva ozbiljnu vrstu paralize i utiče na razvoj mozga kod beba.

“Sada je ustanovljeno nekoliko nivoa na kojima se virus zapravo pokazao u mozgovima beba koje su umrle, na autopsijama kao i u placenti i plodovoj void. Mada se ustežemo da kažemo da postoje dokazi, oni su u stvari prilično jaki”, navodi dr Entoni Fauči,direktor Nacionalnih instituta za zdravlje.

Doktor Fauči je, u obraćanju članovima Kongresa rekao da Sjedinjene Države moraju da budu sposobne da hitno reaguju na novu bolest. Američke zdravstvene agencije bile su veoma angažovane u vezi sa epidemijom ebole u Africi. Direktor Centara za kontrolu bolesti Tom Friden, izjavio je za Glas Amerike da su, iako su dva virusa različita, dobri zdravstveni sistemi u svakoj zemlji širom sveta, od ključne važnosti.

“Glavna lekcija od ebole bila je da svaka zemlja mora da bude pripremljena da prepozna, zaustavi i spreči zdravstvene pretnje. Ukoliko to ne uradimo, zemlja će biti izložena opasnosti, kao i region, njeni susedi i ceo svet.”

Zika predstavlja novu pretnju i naučnici ne znaju tačno kakav će biti dalji razvoj dogadjaja. Mnogo toga još treba da se nauči i to veoma brzo.

XS
SM
MD
LG