Linkovi

Zemljotres i cunami blizu Fukušime, šteta minimalna


Mali cunami koji se kreće uzvodno rekom Sunaoši u prefekturi Mijagi

Snažan zemljotres i nekoliko malih cunamija pogodili su severoistočnu obalu Japana u utorak rano ujutro, stavljajući na probu zid podignut oko nuklearne elektrane Fukušima, u kojoj se dogodila jedan od najtežih nuklearnih katastrofa u istoriji.

Epicentar zemljotresa jačine 7,4 stepena Rihterove skale nije bio na velikoj dubini, ali je bio blizu obale prefekture Fukušima, saopštila je japanska meteorološka služba.

Pacifički centar za upozorenje na cunami objavio je da je prvi talas bio visine 90 centimetara. Japanska televizija prikazala je kako se cunami talasi kreću nekim rekama uzvodno, a prijavljeno je i da su se neki čamci prevrnuli.

Jedna žena koja je preživela zemljotres i cunami 2011. izjavila je da su upozorenje svi shvatili ozbiljno:

"Videla sam kako se veliki zemljotres na istoku Japana odvija pred mojim očima, tako da u poređenju s njim, ovo nije bilo ozbiljno, ali sam zaista pomislila da ne smemo da dozvolimo da se iste greške ponove".

Prema izveštajima, povrede i materijalna šteta izazvani zemljotresom i cunamijem su minimalni. Stanovnici su se evakuisali u predele na višoj nadmorskoj visini posle sirena koje su označile uzbunu rano ujutro, dok su mnogi brodovi izašli na otvoreno more da sačekaju nadolaženje vode.

Današnji zemljotres bio je znatno slabiji od zemljotresa u martu 2011, koji je bio jačine 9 stepeni i izazvao cunami talase visine i do 40 metara, koji su usmrtili blizu 20 hiljada ljudi i doveli do topljenja reaktora u nuklearnom postrojenju Fukušima.

XS
SM
MD
LG