Linkovi

Oporavak japanske ekonomije


Trgovac na berzi u Tokiju

Jamanska ekonomija teško je pogođena snažnim zemljotresom u martu i potonjim cunamijem, a zatim i nuklearnom katastrofom u elektrani Fukušima. Vodeći industrijalci nadaju se da će, narednih meseci, nastojanja na obnovi podstaći potražnju za njihovom robom.

Putovanje na posao u Tokiju ovog leta je još teže, jer nestašice struje primoravaju štednju i isključivanje klima uređaja. Zbog temperatura iznad 30 stepeni šefovi dozvoljavaju zaposlenima da na posao dolaze bez inače obaveznih kravata i sakoa.

Od firmi i domaćinstava traži se da smanje potrošnju struje za 15 odsto. Najnovije cifre pokazuju da Japanci poštuju to, pa potrošnja u špicevima ne prevazilazi 88 odsto raspoložive energije. Tokijski službenici ipak se žale da im te mere čine život manje snošljivim.

Jedan od službenika kaže da u njegovoj kompaniji pokušavaju da smanje potrošnju za 30, a ne za 15 odsto. Klima uređaji su isključeni, osvetljenje je prigušeno, a u vreme ručka sve se isključuje. Drugi službenik kaže da je zemljotres doveo do pada privredne aktivnosti. Ali oblast Tohoku se postapeno oporavlja i ekonomija je prebrodila najgore, kaže on. Teško nam je zbog toga što je jen jak, ali verujem da će se postepeno stvari popraviti, kaže on.

Posle topljenja jezgra u elektrani Fukušima 38 drugih reaktora je isključeno kako bi se testirali na podložnost prirodnim katastrofama. To, i šteta koju je napravio cunami, teško pogađaju privredu. Koncern Tojota upravo je objavio da je u tromesečju posle zemljotresa zabeležio gubitak od milijadu i 400 miliona dolara. Ali predstavnik kompanije Pol Nolasko, kaže da su izgledi pozitivni.

"U martu praktično nismo proizvodili automobile. Ali proizvodnja ne samo da se vratila na nivo pre zemljotresa već od idućeg meseca nameravamo da je premašimo i da se stvarno oporavimo", kaže Nolasko.

Tojota i druge fabrike automobila ne rade četvrtkom i petkom umesto vikendom, kako bi uravnotežile potražnju za strujom. Tojota je takođe objavila nameru da podigne novu fabriku u području Tohoku, koje je pogodio cunami.

"Ta fabrika će postati vrlo velika pa ćemo u njoj imati kompletnu proizvodnu bazu, od motora do automobila i svega ostalog. Tohoku je bio dobar prema nama u smislu radne etike, oštroumne i vredne radne snage, visoko kvalifikovanih radnika, i to je jedan od razloga što smo uspeli da ponovo stanemo na noge."

U prvom tromesečju ove godine japanska ekonomija je doživela kontrakciju od 3,5 odsto i ponovo ušla u recesiju. Ali postoje nade u obnovu, jer radovi na rekonstrukciji podstiču potražnju. Lanci snabdevanja se oporavljaju. Luka Sendai, uništena u cunamiju, ponovo prima brodove sa Pacifika. Ali neki analitičari se ne slažu, navodeći kao razloge slabu vladu i snažan jen.

Strah od kontaminacije iz elektrane Fukušima doveo je do toga da su i japanska i neke strane vlade zabranile distribuciju prehrambenih proizvoda iz tog regiona. U međuvremenu, okruženi brzim vozovima i neonskim reklamama, stanovnici i poslovne firme u Tokiju primorani su da štede struju, što bi - kako upozoravaju električne kompanije - moglo da potraje i do iduće godine.

XS
SM
MD
LG