Linkovi

Fukušima - kriza na nivou Černobila


Nuklearni stručnjak ekološke organizacije Grinpis meri nivo radijacije u japanskom selu Namie, 40 kilometara od oštećene nuklearne elektrane Fukušima
Nuklearni stručnjak ekološke organizacije Grinpis meri nivo radijacije u japanskom selu Namie, 40 kilometara od oštećene nuklearne elektrane Fukušima

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je da se situacija u oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima stabilizuje, iako je njegova vlada podigla nivo krize na međunarodnoj skali.

Premijer Kan nastojao je da umiri javnost tokom televizijske konferencije za novinare, održane samo nekoliko sati pošto je njegova vlada podigla ozbiljnost nesreće u nuklearnoj elektrani na sedmi nivo - najviši na skali koju je formulisala Međunarodna agencija za atomsku energiju. Time je ona po ozbiljnosti izjednačena sa katastrofom u Černobilu, 1986. godine.

Popravku nuklearke Fukušima otežavaju česti potresi smirivanja tla, uključujući današnji potres jačine 6 stepeni koji je primorao radnike u elektrani da se evakuišu drugi put u protekla dva dana. Opetarori elektrane kažu da nema vidljivih tragova novih oštećenja. Potres dan ranije imao je magnitudu od 6,2 stepena.

Japanski funkcioneri podigli su nivo ozbiljnosti nesreće na sedmi stepen međunarodne skale, rezervisan za velike nesreće sa rasprostranjenim posledicama po zdravlje i prirodu. Ali oni su istakli da količina radijacije, oslobođena posle zemljotresa i cunamija 11. marta, iznosi samo 10 odsto od količine oslobođene u nesreći u nuklearnoj elektrani Černobil.

Govoreći novinarima premijer Kan je rekao da nivo radijacije koja ističe iz elektrane sada opada i da se situacija kreće, kako je rekao "korak po korak" prema stabilnosti.

Kan je takođe rekao da je došlo vreme za zemlju da se okrene rekonstrukciji, dodajući da bi Japan morao da obnovi predanost tom poslu kakvu je pokazao tokom obnove posle Drugog svetskog rata. Kan je rekao da ne bi trebalo obnavljati stvari kakve su bile već da bi trebalo izgraditi budućnost bolju od prošlosti.

Japanski premijer je pozvao građane da se oslobode samoobuzdavanja koje su pokazivali u odavanju počasti žrtvama zemljotresa i cunamija, u kome je poginulo ili nestalo oko 28 hiljada ljudi. On je rekao da preživelima treba pomoći kupovinom robe, uključujući prehrambene proizvode, iz područja koja su najteže pogođena posledicama katastrofe.

Funkcioneri japanske agencije za nuklearnu bezbednost saopštili su da je odluka o podizanju stepena nesreće doneta na osnovu detaljne procene količine oslobođene radijacije u proteklih mesec dana, naročito u danima neposredno pošto je cunami izbacio iz stroja sisteme za hlađenje nuklearnog goriva.

Isti funkcioneri kažu da se, za razliku od Černobila, u kome je reaktor eksplodirao šireći radijaciju po velikom prostoru, nuklearno gorivo u elektrani Fukušima nalazi u betonskim kontejnerima, ali da u njima možda postoje pukotine kroz koje curi radijacija.

XS
SM
MD
LG