Linkovi

Troškovi zemljotresa u Japanu


Ekipe za raščišćavanje štete posle zemljotresa u Japanu
Ekipe za raščišćavanje štete posle zemljotresa u Japanu

Funkcioneri Svetske banke navode da bi nedavni zemljotres i cunami mogli da koštaju japansku ekonomiju čak 235 milijardi dolara i da bi oporavak mogao da potraje do pet godina.

U današnjem izveštaju Svetske banke navodi se da bi šteta mogla da iznosi 4 procenta ukupne ekonomske aktivnosti u zemlji, ali se i predvidja da će rast privrede početi da se ubrzava kako se budu ubrzavala rekonstrukcija.

Tokijska berza danas je zatvorena zbog praznika, ali su vrednosti akcija padale tokom najvećeg dela prošle nedelje dok su u petak zabeležile rast pošto je Grupa 7 industrijalizovanih zemalja obećala zajedničku akciju u cilju pomoći Japanu da smanji vrednost jena.

Japanska ekonomija u mnogome zavisi od izvoza i nedavno oštro povećanje vrednosti jena nanelo je štetu izvozu jer je poskupelo japanske proizvode na svetskim tržištima. Promenu vrednosti podstakli su špekulanti, previdjajući da će jen poskupeti jer japanske kompanije prodaju imovinu u inostranstvu i donose taj novac kući kako bi finansirali rekonstrukciju.

Kompanija Nisan juče je saopštila da će u četvrtak nastaviti proizvodnju auto delova u pet fabrika i da će proizvoditi vozila sve dok traju zalihe. Najveći deo japanske auto-industrije je zatvoren posle katastrofe izazvane jakim zemljotresom.

XS
SM
MD
LG