Linkovi

Pomoć stiže - poručio Stoltenberg Ukrajincima


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom dolazi na konferenciju za novinare u Kijevu, 29. aprila 2024.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom dolazi na konferenciju za novinare u Kijevu, 29. aprila 2024.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je tokom posete Kijevu da stiže pomoć koja će ojačati ratne kapacitete Ukrajine u borbi protiv Rusije, i dodao da saveznici "vredno rade na tome da se zadovolje hitne potrebe Ukrajine".

Stoltenberg je izjavio da uprkos gubicima Ukrajine, još nije "kasno" da zemlja pobedi u ratu protiv Rusije ukoliko oružje brzo stigne do nje.

"Ukrajina je mesecima imala znatno manje oružja, bila prinuđena da štedi municiju. Ali nije kasno za ukrajinsku pobedu", rekao je generalni sekretar na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Stoltenberg je kritikovao višemesečno odlaganje slanja američke vojne pomoći Ukrajini, navodeći da je ono imalo "ozbiljne posledice na ratištu".

Šef NATO je priznao da članice Alijanse nisu uspele da na vreme dostave ono što su obećale Ukrajini.

"Manjak municije je omogućio Rusima da napreduju na liniji fronta. Nedostatak protivvazdušne odbrane je omogućio da više ruskih projektila pogodi mete, a manjak kapaciteta za duboke udare je omogućio Rusima da koncentrišu veći broj vojnika", dodao je Stoltenberg.

Šef NATO je posetio Ukrajinu u vreme kada je Rusija saopštila da je osvojila dva ukrajinska sela u regionu Donjeck u roku od 24 sata. Ukrajinske zalihe municije su iscrpljene, a iscrpljeni su i ukrajinski vojnici.

Ukrajina i zapadni partneri su u trci sa vremenom da rasporedu novu ključnu vojnu pomoć koja može da pomogne da se odvrati napredovanje Rusije u istočnim predelima, i zaštiti od napada dronovima i projektilima.

Zelenski kaže da su nove zapadne zalihe oružja počele da stižu, ali sporo. "Proces mora da se ubrza", rekao je i dodao da su "neke stvari počele da stižu", ali je odbio da navede detalje.

Ukrajina zavisi od zapadne vojne pomoći da bi se suprotstavila ruskoj vćeoj i moćnijoj vojsci.

Zapadni partneri Kijeva su obećali da će stajati uz Ukrajinu "koliko god je to potrebno". Ali ključna američka vojna pomoć je bila zakočena šest meseci zbog političkih prepirki u Vašingtonu, a evropska proizvodnja vojne opreme nije mogla da drži korak sa potražnjom.

Prošle nedelje, predsednik Džo Bajden potpisao je zakon usvojen u Kongresu koji je odobrio dodatnu pomoć stranim zemljama u vrednosti od 95 milijardi dolara, od kojih je 61 milijarda posvećena ratnim naporima Ukrajine.

Bajden kaže da će isporuke oružja iz tog paketa započeti "odmah", zbog čega se Kijev nada da će kritično niske zalihe artiljerijske municije biti uskoro obnovljene.

Zelenski ističe da su Ukrajini potrebni dodatni sistemi protivvazdušne odbrane Patriot kako bi se odgovorilo na ruske napade dronovima i projektilima dugog dometa.

Ukrajinski vojnik priprema se da lansira dron u regionu Donjeck, 27. aprila 2024.
Ukrajinski vojnik priprema se da lansira dron u regionu Donjeck, 27. aprila 2024.

Ukrajinski lider je izjavio da je Kijev ostvario određeni napredak u nabavci zaliha projektila za sisem Patriot, ali da i dalje radi na prijemu novih raketnih lansera koji ispaljuju projektile.

Ukrajina je u nedelju saopštila da se situacija pogoršava za njene trupe u istočnom regionu Donjecka.

„Ruska vojska sada pokušava da iskoristi situaciju kada čekamo isporuke od naših partnera... i upravo zato brzina isporuka znači stabilizaciju fronta“, rekao je Zelenski.

Ukrajinske trupe povlače se sa položaja u istočnoj Ukrajini dok ruske trupe napreduju ka zapadu, izjavio je u nedelju ukrajinski general-pukovnik Aleksandar Sirski. „Situacija na frontu se pogoršala“, napisao je visoki general u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, rekavši da su „najteže“ oblasti zapadno od okupirane Marinke i severozapadno od Avdejevke, strateški važnog grada koji su ruske snage zauzele u februaru.

Žestoki sukobi vode se na istočnom ukrajinskom frontu, u regionima Donjecka i Harkova, dok ruske snage nastoje da ostvare uspehe na liniji fronta dugoj više od 1.000 kilometara. Prema Institutu za proučavanje rata, istraživačkoj grupi sa sedištem u Vašingtonu, nedostatak municije i osoblja sve više otežava odbranu Ukrajine. Institut je, međutim, ocenio da uprkos napredovanju Rusije nije verovatno da će se odbrambene linije Kijeva urušiti.

Četvoro žrtva ruskog raketnog napada u Odesi

Četiri osobe su poginule a 28 je povređeno u ruskom raketnom napadu na obrazovnu instituciju u ukrajinskoj luci Odesa na Crnom moru.

Regionalni guverner Oleh Kiper napisao je na Telegramu da je četvoro povređenih osoba u teškom stanju, kao i da su među ranjenima dvoje dece i jedna trudnica.

U ovom izveštaju su korišćeni i neki podaci agencija Rojters, Asošijeted pres i AFP.

XS
SM
MD
LG