Linkovi

Ukrajina koristi rakete dugog dometa koje je tajno dobila od Amerike


Američka raketa dugog dometa (Foto: John Hamilton/U.S. Army via AP)
Američka raketa dugog dometa (Foto: John Hamilton/U.S. Army via AP)

Ukrajina je po prvi put počela da koristi balističke rakete dugog dometa koje su joj tajno obezbedile Sjedinjene Države, kada je bombardovala ruski vojni aerodrom na Krimu prošle nedelje i ruske snage u drugoj okupiranoj oblasti tokom noći, saopštili su američki zvaničnici u sredu.

“Mogu da potvrdim da su SAD obezbedile Ukrajini rakete dugog dometa prema predsednikovom uputstvu. On je tiho uputio svoj tim za nacionalnu bezbednost da ih pošalje na korišćenje unutar ukrajinske suverene teritorije u februaru. Počele su da se premeštaju kao deo paketa vojne pomoći koji smo objavili 12. marta i te rakete su stigle u Ukrajinu ovog meseca”, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Glas Amerike.

Naveo je da informacija nije objavljena ranije “kako se održala operativna bezbednost Ukrajine” i dodao da do nedavno SAD nisu bile u mogućnosti da obezbede ATACMS (Army Tactical Missile System) projektile dugog dometa Ukrajini, “ali iza kulisa, administracija je je neumorno radila na rešavanju tog pitanja”.

“Kao rezultat, bili smo u mogućnosti da krenemo dalje u vezi sa ATACMS-om, istovremeno održavajući trenutnu spremnost naših oružanih snaga”.

Ovaj zvaničnik je dodao da je Bajden takođe naložio svom timu da preduzme ovaj korak nakon ruske nabavke i upotrebe severnokorejskih balističkih projektila protiv Ukrajine i ruskih napada bez presedana na civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

“ATACMS će pomoći Ukrajini da uskrati Rusiji sigurno utočište bilo gde na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji. Zajedno sa značajnim paketom pomoći koji je predsednik odobrio danas, oni će pružiti važan podsticaj Ukrajini, koja je mesecima u defanzivi”, kazao je ovaj zvaničnik.

Ukrajinski zvaničnici nisu javno priznali da su dobili ili upotrebili rakete dugog dometa.

Ove rakete daju Ukrajini veće mogućnosti, jer imaju dvostruko veći domet - do 300 kilometara od onih koje imaju projektili srednjeg dometa, podseća agencija AP

Ukrajina je bila primorana da racionalizuje zalihe oružja i suočava se sa sve većim ruskim napadima. Kiejv je tražio sistem dugog dometa jer rakete pružaju kritičnu sposobnost da pogode ruske ciljeve koji su udaljeniji, omogućavajući ukrajinskim snagama da ostanu bezbedno van dometa.

Mesecima su se SAD odupirale slanju raketa dugog dometa Ukrajini, zbog zabrinutosti da bi Kijev mogao da ih upotrebi da pogodi mete duboko u ruskoj teritoriji, što bi razbesnelo Moskvu i dovelo do eskalacije sukoba. To je bio ključni razlog zašto je administracija u oktobru poslala verziju srednjeg dometa, sa dometom od oko 160 kilometara.

Admiral Kristofer Grejdi, drugi čovek Združenog generalštaba američke vojske, rekao je u sredu da su Bela kuća i vojni planeri pažljivo razmotrili rizike slanja oružja dugog dometa Ukrajini i utvrdili da je pravo vreme da ih sada obezbede.

On je u intervjuu za Asošijeted pres rekao da će oružje dugog dometa pomoći Ukrajini da ukloni ruske logističke čvorove i koncentracije trupa koje nisu na linijama fronta. Grejdi je odbio da identifikuje koje se konkretno oružje dobija, ali je rekao da će ono biti „veoma efikasno ako se pravilno koristi, a uveren sam da će biti“.

Jedan neimenovani zvaničnik je za AP rekao da je oružje korišćeno početkom prošle nedelje za napad na aerodrom u Džankoju, gradu na Krimu, poluostrvu u Ukrajini koje je Rusija nelegalno anektirala 2014. Oružje je ponovo upotrebljeno tokom napada istočno od okupiranog grada Berdjanska.

Prva upotreba oružja u Ukrajini usledila je pošto je zbog političkog zastoja u Kongresu mesecima odlagano usvajanje paketa pomoći vrednog 95 milijardi dolara, koji obuhvata Ukrajinu, Izrael i druge saveznike.

Pošto rat traje već treću godinu, Rusija je iskoristila kašnjenje u isporuci američkog oružja i sopstvenu prednost u vatrenoj moći i ljudstvu da pojača napade širom istočne Ukrajine. Sve više koristi satelitski vođene bombe - bačene iz aviona sa bezbedne udaljenosti - da gađa ukrajinske snage opterećene nedostatkom trupa i municije.

U ovom izveštaju su korišćeni i materijali agencije Asošijeted pres

XS
SM
MD
LG