Linkovi

Pentagon objavio paket pomoći Ukrajini vredan 6 milijardi dolara


Ukrajinski vojnici raspakuju antitenkovske projektile Džavelin iz pakeeta američke vojne pomoći, na međunarodnom aerodromu Borispil kod Kijeva, 10. februara 2022. (Foto: Rojters /Valentyn Ogirenko
Ukrajinski vojnici raspakuju antitenkovske projektile Džavelin iz pakeeta američke vojne pomoći, na međunarodnom aerodromu Borispil kod Kijeva, 10. februara 2022. (Foto: Rojters /Valentyn Ogirenko

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin objavio je veliki paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 6 milijardi dolara. "To će nam pomoći da obezbedimo nove kapacitete za ukrajinsku industriju", rekao je na konferenciji za novinare posle sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, na dvogodišnjicu njenog osnivanja. Kako je rekao, SAD će poslati predviđenu pomoć "što je pre moguće".

"Koalicija za Ukrajinu stoji zajedno, nećemo se pokolebati, nećemo pustati i bićemo uspešni u odvraćanju ruske agresije", naglasio je.

Ostin je poručio da će Kontakt grupa za odbranu Ukrajine, koju čini više od 50 zemalja a okuplja se jednom mesečno, takođe pomoći u stvaranju samostalne ukrajinske odbrambene industrije, ojačati ukrajinske kapacitete u protivvazdušnoj odbrani i informacionoj tehnologiji, uklanjanju mina i dronovima.

Šef Pentagona je istakao da koalicija pokazuje da je svet motivisan da se suprotstavi ruskoj agresiji na Ukrajinu. "Nacije koje su se danas okupile ovde znaju šta je ulog za Ukrajinu, Evropu, Sjedinjene Države i svet", rekao je. "Ako Putin pobedi u Ukrajini, bezbednosne posledice bi bile globalne", rekao je Ostin. "Kao što je predsednik Bajden rekao, Putin se neće zaustaviti na Ukrajini".

Sekretar za odbranu Lojd Ostin govori na pres brifingu sa načelnikom združenih generalštaba Si Kju Braunom, 26. aprila 2024. u Pentagonu. (Foto: AP/Kevin Wolf)
Sekretar za odbranu Lojd Ostin govori na pres brifingu sa načelnikom združenih generalštaba Si Kju Braunom, 26. aprila 2024. u Pentagonu. (Foto: AP/Kevin Wolf)

Ostin je izrazio zahvalnost Kongresu što je usvojio dodatni paket pomoći u vrednosti od 95 milijardi dolara, navodeći da će on pomoći Ukrajini da nastavi borbu za odbranu svojih teritorija.

Dodatni paket pomoći u vrednosti do milijardu dolara usvojen je ranije ove nedelje.

Taj paket je dat Kijevu na osnovu predsedničkih ovlašćenja (PDA), a oružje, oprema i municija se povlače iz američkih vojnih zaliha da bi se zadovoljile kratkoročne potrebe Ukrajine. To uključuje municiju za HIMARS, i granate kalibra 155 milimetara, pešadijska borbena vozilima Bredli, "džaveline" i drugo hitno potrebno oružje.

Portparol Pentagona, general-major Pet Rajder rekao je da će paket verovatno sadržati kapacitete za artiljeriju i protivvazdušnu odbranu.

Oba paketa su deo zakona o finansiranju pomoći Ukrajini u vrednosti od 61 milijarde dolara, koji je predsednik Džo Bajden potpisao u sredu. Kongres je prethodni put usvojio dodatnu pomoć za Ukrajinu 2022. godine.

Na virtuelnom sastanku Kontakt grupe u petak, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su Kijevu potrebne rakete "Patriot" da se napravi vazdušni štit od ruskih raketnih napada.

Grupa je pomerila "nebo i zemlju" od aprila 2022. godine da bi pronašla i obezbedila milione rundi municije, raketne sisteme, oklopna vozila pa čak i avione da pomogne Ukrajini da odgovori na rusku invaziju", izjavio je sekretar za odbranu Ostin.

Ukrajina se mesecima žali na nestašicu oružja na bojnom polju, posebno u protivvazdušnoj odbrani i artiljerijskoj municiji. Zvaničnici kažu da je Moskva ispaljivala 10 rundi artiljerije na svaku jednu ukrajinsku.

SAD su takođe po prvi put potvrdile da obezbeđuju balističke rakete dugog dometa poznate kao ATACM, koje omogućavaju Ukrajini da vrši udare duboko unutar teritorija koje je okupirala Rusija, bez potrebe da se napreduje i da se izlaže detekciji dronova ili utvrđenoj ruskoj odbrani.

Ukrajina povukla sa fronta tenkove Ejbrams

Ukrajina je privremeno povukla tenkove M1A1 Ejbrams koje su obezbedile Sjedinjene Države za borbu protiv ruske invazije, delom zato što im je ruska upotreba bespilotnih letelica otežala delovanje bez otkrivanja ili napada, rekla su za Asošijeted pres dva američka vojna zvaničnika.

SAD su pristale da pošalju 31 tenk Ejbrams u Ukrajinu u januaru 2023. nakon agresivne višemesečne kampanje Kijeva, tvrdeći da su tenkovi, koji koštaju oko 10 miliona dolara po komadu, od vitalnog značaja za sposobnost ukrajinske vojske da probije ruske linije.

Ali situacija na bojnom polju se od tada značajno promenila, posebno usled sveprisutne upotrebe ruskih osmatračkih dronova i dronova "samoubica". To oružje je otežalo Ukrajini da zaštiti tenkove kada ih ruski dronovi brzo otkriju.

Pet od 31 tenka je već izgubljeno u ruskim napadima.

Rasprostranjena upotreba dronova na ukrajinskom bojnom polju znači da "nema otvorenog terena preko kojeg možete jednostavno da prođete bez straha od otkrivanja", rekao je novinarima u četvrtak visoki zvaničnik odbrane.

Zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti kako bi pružio najnovije informacije o američkoj podršci u naoružanju Ukrajini pre sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u petak.

Za sada su tenkovi pomereni sa linija fronta, a SAD će raditi sa Ukrajincima na resetovanju taktike, rekli su zamenik predsedavajućeg Združenim generalštabom admiral Kristofer Grejdi i treći zvaničnik odbrane koji je potvrdio taj potez pod uslovom da ostane anoniman.

"Kada razmislite o načinu na koji je borba evoluirala, masovna oklopna vozila - u okruženju gde su bespilotni vazdušni sistemi sveprisutni - mogu biti u opasnosti", rekao je Grejdi za AP u intervjuu ove nedelje, dodajući da su tenkovi i dalje važni.

Arhiva - Sekretarka vojske Kristin Vomut pored najnovije verzije tenka M1A2 Ejbrams, u Limi, Ohajo, 16. februara 2023.
Arhiva - Sekretarka vojske Kristin Vomut pored najnovije verzije tenka M1A2 Ejbrams, u Limi, Ohajo, 16. februara 2023.

"Sada postoji način da se to uradi", rekao je. "Radićemo sa našim ukrajinskim partnerima i drugim partnerima na terenu, kako bismo im pomogli da razmisle kako bi to mogli da ih iskoriste, u takvom promenjenom sadašnjem okruženju, gde se sve vidi odmah".

Nakon što su u januaru 2023. objavile da će Ukrajini obezbediti tenkove Ejbrams, SAD su tog proleća počele da obučavaju Ukrajince u vojnoj bazi Grafenver u Nemačkoj kako da ih održavaju i njima upravljaju. Takođe su podučili Ukrajince kako da ih koriste u kombinovanom ratu — gde tenkovi deluju kao deo sistema napredujućih oklopnih snaga, koordinirajući pokrete sa vatrom iznad glave, napredujućim pešadijskim trupama i uz vazdušnu podršku.

Kako proleće odmiče i kako je dugo očekivana kontraofanziva Ukrajine zastala, prelazak sa obuke tenkova u Nemačkoj na dovođenje Ejbramsa na bojno polje smatran je imperativom za probijanje utvrđenih ruskih linija. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je u septembru na svom Telegram kanalu da su Ejbramsi stigli u Ukrajinu.

Od tada, međutim, Ukrajina ih je koristila samo na ograničen način i u vojnim operacijama nije počela da sprovodi kombinovano ratovanje, rekao je zvaničnik odbrane.

Tokom nedavnog povlačenja iz Avdijevke, grada na istoku Ukrajine koji je mesecima bio u žarištu intenzivnih borbi, nekoliko tenkova je izgubljeno u ruskim napadima, rekao je zvaničnik.

Dugo kašnjenje Kongresa u usvajanju novog zakona o finansiranju za Ukrajinu značilo je da su snage Kijeva morale da racionalizuju municiju, a u nekim slučajevima su bile u stanju da uzvrate samo jednom na svakih pet ili više udara ruskih snaga.

U Avdijevki, ukrajinske snage su bile teško nadjačane i na ruske napade kliznim bombama i dronovama "samoubicama" uzvraćale su svom mogućom municijom koja im je bila ostala na raspolaganju.

U pisanju teksta je učestvovala novinarka Glasa Amerike Penelopi Pulu. Neke od informacija su preuzete od agencija Rojters, Asošijeted pres i AFP.

XS
SM
MD
LG