Linkovi

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini sadrži oružje dužeg dometa


Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, na konferenciji za medije u Pentagonu, 3. februara 2023.
Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, na konferenciji za medije u Pentagonu, 3. februara 2023.

Sjedinjene Države saopštile su u petak da će poslati novu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 2,1 milijarde dolara, uključujući konvencionalne i rakete dugog dometa, za raketne sisteme HIMARs, kao i drugu municiju i oružje.

Prema rečima jednog američkog zvaničnika, precizno navođene rakete dugog dometa će udvostručiti domet ukrajinskih raketnih napada, prvi put od početka ruske invazije.

Brigadni general Patrik Rajder izjavio je na brifingu za novinare u petak da paket pomoći sadrži "ključne kapacitete protivvazdušne odbrane koji će pomoći Ukrajini u odbrani svog naroda, kao i oklopna pešadijska vozila i dodatnu opremu koju Ukrajina koristi tako efikasno, uključujući protivtenkovske projektile Džavelin i artiljerijsku municiju".

Rajder je dodao da će u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini takođe biti obezbeđene bombe malog prečnika, koje se lansiraju sa kopna. Prema dokumentu u koji je agencija Rojters imala uvid, novi paket pomoći otvara vrata za brojne dodatne isporuke te vrste bombi, koje imaju domet od 94 milja, odnosno 150 kilometara.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u poruci na Tviteru izrazio je zahvalnost američkom predsedniku Džou Bajdenu zbog novog paketa pomoći. "Zajedno se suprostavljamo teroru! Što više oružja dugog dometa budemo imali i što mobilnije budu naše trupe, to će se pre okončati ruska brutalna agresija", poručio je ukrajinski lider.

SAD su od 2014. godine izdvojile više od 32 milijarde dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, od čega je više od 29,3 milijarde izdvojeno od početka ruske invazije bez povoda, 24. februara 2022.

XS
SM
MD
LG