Linkovi

Zdravstveni zvaničnici pozvali Amerikance da gledaju Superboul kod kuće


Patrik Mahoms, kvoterbek Kanzas Siti Čifsa i Tom Brejdi, kvoterbek Tampa Bej Bakanirs staju na crtu u finalu NFL lige.
Patrik Mahoms, kvoterbek Kanzas Siti Čifsa i Tom Brejdi, kvoterbek Tampa Bej Bakanirs staju na crtu u finalu NFL lige.

Milioni fanova spremaju se da gledaju TV prenos finalne utakmice u američkom fudbalu, poznate kao Superboul. Zdravstveni zvaničnici, koji se plaše da bi zajedničko gledanje utakmice moglo da postane izvor širenja Kovida 19, apelovali su na građane da gledaju Superboul "samo sa ljudima sa kojima žive."

Tampa Bej Bakanirs i Kanzas Siti Čifs su u finalu NFL šampionata a prenos utakmice je jedan od najgledanijih televizijskih programa u Sjedinjenim Državama.

Utakmica se održava na stadionu Rejmond Džejms u Tampa Beju. Uobičajena navijačka groznica u gradu domaćinu koja prati Superboul ove godine se ne oseća u toj meri zbog pandemije koronavirusa.

NFL planira da na stadion koji može da primi više od 65.000 gledalaca primi oko 25.000 navijača. Prazna sedišta će popunjavati "navijači od kartona". Biće to najmanji broj gledalaca na stadionu u istoriji šampionata.

Kako je saopštila liga, svi gledaoci će dobiti pribor za ličnu zaštitnu opremu. NFL je, takođe, dao besplatne karte za utakmicu 7.500 vakcinisanih zdravstvenika. Svi gledaoci će morati da nose maske.

Na poluvremenu nastupa kanadski muzičar The Weeknd.

Tampa Bej će biti prvi tim u istoriji Superboula (počev od 1967. godine), koji će tu odlučujuću utakmicu za titulu prvaka NFL-a igrati na svom stadionu.

Bakanirse predvodi 43-godišnji kvoterbek Tom Brejdi, kome je ovo prva sezona u Tampi, posle legendarnih partija i trofeja osvojenih sa Nju Ingland Pejtriotsima. Brejdiju će to biti rekordni 10. Superboul u karijeri (6 pobeda - takođe rekord - i 3 poraza).

S druge strane naći će se 25-godišnji kvoterbek Patrik Mahoms, koji je prošle godine proglašen za najkorisnijeg igrača Superboula, kada je predvodio Čifse do titule. Mahoms će pokušati da postane prvi kvoterbek sa dva uzastopno osvojena Superboula u poslednjih skoro 20 godina. Poslednji kvoterbek kome je to pošlo za rukom bio je - Tom Brejdi.

Znak za Superboul kod stadiona Rejmond Džejms u Tampi na Floridi, 6. februara 2021.
Znak za Superboul kod stadiona Rejmond Džejms u Tampi na Floridi, 6. februara 2021.

Tradicionalno, porodica i prijatelji skupljaju se u kućama, barovima i restoranima da gledaju utakmicu i navijaju za omiljeni tim. Takvo ponašanje bi, međutim, verovatno dovelo do porasta u broju infekcija koronavirusom, upozoravaju zdravstveni zvaničnici.

SAD već ima više slučajeva Kovida-19 od bilo koje druge zemlje - skoro 30 miliona zaraženih i više od 460.000 smrtnih slučajeva, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Širom SAD distribuirano je više od 59 miliona doza vakcina kompanija Moderna i Fajzer/Bajontek protiv Kovida-19, saopštili su u subotu Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Više od 8 miliona ljudi primilo je drugu dozu.

XS
SM
MD
LG