Linkovi

Tampa Bej i Kanzas Siti u 55. Superboulu


Kvoterbek Tampa Bej Bakanirsa Tom Brejdi slavi pobedu nad Grin Bejom u finalu NFC-a, u Viskonsinu (Foto: AP)
Kvoterbek Tampa Bej Bakanirsa Tom Brejdi slavi pobedu nad Grin Bejom u finalu NFC-a, u Viskonsinu (Foto: AP)

Tampa Bej Bakanirsi i Kanzas Siti Čifsi sastaće se u finalu američke Nacionalne fudbalske lige (NFL) poznatijem kao Superboul.

Utakmica, koje je svake godine jedan od najgledanijih događaja na televiziji u SAD, zakazana je za 7. februar, a igraće se pred oko 22.000 ljudi - znatno smanjenim brojem gledalaca - zbog pandemije koronavirusa.

Tampa Bej će biti prvi tim u istoriji Superboula (počev od 1967. godine), koji će tu odlučujuću utakmicu za titulu prvaka NFL-a igrati na svom stadionu.

Bakanirse predvodi 43-godišnji kvoterbek Tom Brejdi, kome je ovo prva sezona u Tampi, posle legendarnih partija i trofeja osvojenih sa Nju Ingland Pejtriotsima. Brejdiju će to biti rekordni 10. Superboul u karijeri (6 pobeda - takođe rekord - i 3 poraza). Tampa Bej se plasirala u finale plej-ofa pobedom nad Grin Bej Pekersima 31:26 u finalu Nacionalne fudbalske konferencije (NFC).

S druge strane naći će se 25-godišnji kvoterbek Patrik Mahoms, koji je prošle godine proglašen za najkorisnijeg igrača Superboula, kada je predvodio Čifse do titule. Mahoms će pokušati da postane prvi kvoterbek sa dva uzastopno osvojena Superboula u poslednjih skoro 20 godina. Poslednji kvoterbek kome je to pošlo za rukom bio je - Tom Brejdi.

Kanzas Siti je svoje učešće u Superboulu osigurao pobedom nad Bafalo Bilsima - 38:24 u finalu Američke fudbalske konferencije (AFC).

Može se dogoditi da Superboul ove godine bude utakmica sa mnogo poena. Čifsi imaju najbolji napad u NFL-u ove sezone, dok su Bakanirsi rangirani kao sedmi.

Krajem novembra, kada su se dva tima sastala ove sezone, Kanzas Siti je trijumfovao - 27:24, a Čifse se i sada smatraju ranim favoritom za pobedu, sa prednošću od 3,5 poena na kladionicama.

XS
SM
MD
LG